Minibrew

Nederlandse start-up maakt het: de connected bierbrouwmachine!

by Paul4 augustus 2016

Het heeft een slordige twee jaar geduurd, maar nu is het eindelijk zover: de MiniBrew is een feit. Het is ‘s werelds eerste IoT-bierbrouwmachine voor thuisgebruik, zo claimen de Nederlandse bedenkers. Een kleine kanttekening: het gaat hier om een bèta-uitvoering. Het apparaat, inclusief één speciaal ‘biervaatje’, kost 1.950 Amerikaanse dollars (pre-order). Daar komt nog eens 300 dollar bij voor een extra biervaatje.

Aan enthousiast onthaal en publiciteit heeft de Utrechtse start-up tot dusver geen gebrek gehad. Zo startten de oprichters Bart van de Kooij en Olivier van Oord een crowdfunding-campagne op Indiegogo.com. Die leverde uiteindelijk de leuke som op van 126.331 dollars op, opgehoest door 86 enthousiastelingen die bovendien voor een gereduceerde prijs het apparaat in hun bezit krijgen. Objectief gezien had het resultaat eigenlijk 123.321 dollar moeten zijn, aangezien de twee oprichters in de crowdfuncingcampagne zelf ook 3.010 dollar hebben bijgedragen. Maar een kniesoor die daar op let. Als kers op de appelmoes kwam daar nog begin dit jaar de prijs voor de beste start-up van 2015 bij (georganiseerd door het zakenblad Sprout).

Bepaal de smaak via een app

Hoe de MiniBrew nou precies werkt? Alvast een tipje van de sluier: de gebruiker houdt er geen vieze vingers aan over. Met behulp van een app kan de amateur-bierbrouwer de smaak en dergelijke van het te maken gerstenat bepalen. Het apparaat doet de rest. Na zo’n 3,5 uur is het brouwproces klaar en begint het fermenteren. Zodra dat weer is afgerond, stuurt het apparaat een bericht naar de smartphone of tablet computer van de gelukkige eigenaar.

Omdat bewegende beelden nou eenmaal meer in korte tijd kunnen vertellen dan woorden: Videootje!