The Circle Zürich Zwitserland IoT bGrid

Nederlandse startup verslimt hoofdkantoor luchthaven Zürich

by Redactie IoT Journaal16 januari 2020

Het hoofdkantoor van de luchthaven van het Zwitserse Zürich wordt de komende tijd aanmerkelijk ‘slimmer’. Dit komt voor rekening van de Nederlandse startup bGrid. Het bedrijfje, gespecialiseerd in Smart Building-toepassingen, zal het gebouw voorzien van zijn zelfontwikkelde sensoren en software. Geen van beide partijen brengt financiële details van het contract naar buiten.

Het nog te bouwen hoofdkantoor van de Zürichse luchthaven krijgt een plek in ‘The Circle‘, een prestigieus gebouwencomplex op het vliegveld zelf. Naast de nodige kantoorruimte, moet in het gebouw onder meer een hotel, een congrescentrum en een wellness spa komen. bGrid levert sensoren die in het gebouwontwerp worden geïntegreerd. Uiteindelijk leveren de bewuste sensoren de nodige data over zaken als aanwezigheid van medewerkers, temperatuur en vochtigheid. Die gegevens belanden weer in een dashboard, bedoeld voor de beheerders van het gebouw. Via apps van derde partijen kunnen de medewerkers van de luchthaven onder andere beschikbare (vergader)ruimtes reserveren en de kamertemperatuur instellen. De bouw van het gebouw moet nog dit jaar starten, aldus de Zürichse luchthaven. Het ontwer komt uit de koker van Riken Yamamoto, een Japanse architect. The Circle wordt circa zo’n 180.000 vierkante meter groot en is zo klimaatneutraal mogelijk ontworpen.

Klantenkring

Het in 2017 opgerichte Amsterdamse bGrid heeft in de afgelopen paar jaar een aardige klantenkring weten op te bouwen. Zo is de startup onder andere verantwoordelijk voor het verslimmen van het Nederlandse hoofdkantoor van IT-concern Microsoft, de kantoren van levensmiddelengigant Unilever in het Amerikaanse New Jersey en het nieuwe hoofdkantoor van VodafoneZiggo in het Utrechtse Hoog Catherijne. Daarnaast is bGrid betrokken geweest bij de verslimming van gemeentelijke panden in onder andere Alkmaar.