IoT Cybersecurity Alliance

Nieuwe leveranciersclub ijvert voor IoT-security

by Redactie IoT Journaal16 februari 2017

Een aantal grote leveranciers in de IT- en telecommunicatie-sector heeft vorige week het initiatief genomen tot de oprichting van een club die de cybersecurity voor IoT-toepassingen als werkgebied krijgt.

De kersverse ‘IoT Cybersecurity Alliance’ (ICA) moet het veiligheidsaspect van The Internet of Things onder de aandacht brengen. Ook wordt de ICA geacht initiatieven op het gebied van securitystandaarden voor IoT-hard- en software te ondersteunen. De ‘founding fathers’ van de club zijn AT&T, IBM, Palo Alto Networks, Symantec, en Trustonic. Opvallend is dat de ICA nog geen eigen website heeft en dat er verder geen tijdsplanning voor het uitrollen van de club is vrijgegeven.

Wel is in ieder geval duidelijk dat de ICA een paar speerpunten heeft:

  • Samenwerking op het gebied van en onderzoek naar IoT-toepassingen in verticale marktsegmenten, zoals connected car, industrie, smart cities en gezondheidszorg.
  • In kaart brengen van IoT-beveiligingszwakheden én het aandragen (of ontwikkelen) van oplossingen daarvoor. Dit gaat om endpoints (zoals sensoren), connectiviteit (netwerken), cloud platforms en data-/applicatie-lagen.
  • Cybersecurity-oplossingen beschikbaar maken voor het gehele IoT-ecosysteem: van fabrikanten, softwareproducenten tot eindgebruikers.
  • Beïnvloeding van standaarden en beleid op het gebied van IoT-cybersecurity.
Nog meer cybersecurity-clubs

De kersverse IoT Cybersecurity Alliance is niet de enige club die de veiligheid van IoT-toepassingen tot aandachtsgebied heeft. Eind december vorig jaar heeft de Franse ICT-dienstverlener Econocom aangekondigd met een ‘industriebrede cybersecurity-standaard’ voor The Internet of Things te zullen komen. Het bedrijf nodigt andere ICT-leveranciers uit om zich bij het initiatief te voegen. Onduidelijk is echter of het Franse initiatief al veel steun van branchegenoten heeft gekregen.

Tevens lopen er bij andere, reeds langer bestaande, cybersecurity- en cloudclubs programma’s die zich met IoT-security bezig houden. Zo is er het internationaal georiënteerde  ‘Cybersecurity Alliance for Mutual Progress‘, in juli 2016 opgericht met steun van de Zuid-Koreaanse overheid. De CAMP (met deelnemers uit 29 landen) heeft de afgelopen tijd zijn aandacht in toenemende mate op The Internet of Things gericht. Ook is er de Cloud Security Alliance (CSA), een vereniging die – zoals de naam al doet vermoeden – veiligheid voor cloud computing hoog in het vaandel voert. Het is tevens zo’n beetje de grootste in zijn soort, met een internationale aanwezigheid en leden van zowel everanciers- als gebruikerszijde. De CSA buigt zich eveneens steeds meer over cybersecurity voor IoT-toepassingen.