IIoT Slimme fabriek

Nieuwe vereniging van leveranciers richt zich op IIoT-security

by Redactie IoT Journaal24 oktober 2019

De ‘gewone’ Internet of Things-markt had er al één. En nu krijgt de markt voor Industrial Internet of Things (IIoT, ook bekend als Smart Industry of Industry 4.0) er ook eentje: een vereniging van leveranciers die zich buigt over de cybersecurity van toepassingen. De Operational Technology Cyber Security Alliance (OTCSA) is namelijk sinds gisterenmiddag officieel ‘in business’. De club moet het veiligheidsaspect van The Internet of Things onder de aandacht brengen. Ook wordt de OTCSA geacht initiatieven en standaarden op het gebied van security voor IIoT-hard- en software te stimuleren en te promoten. Eén van de eerste resultaten van de OTCSA is een handzaam boekwerk dat dieper ingaat op de manieren waarop OT-kwetsbaarheden zijn te inventariseren en op te lossen. Wie het op ’t gemak wil lezen, kan het gratis downloaden via IoTJournaal (13 pagina’s, 3,19 Mb, PDF).

Er bestaat al lang een tweedeling als het gaat om automatisering. Aan de ene kant is er Information Technology (IT), waar zo’n beetje alle bekendere toepassingen onder vallen. Van tekstverwerking tot bedrijfsinformatiesystemen, mobiele apps en websites. En dan heb je een wat minder bekende variant: Operational Technology (OT). Dat is de verzamelnaam voor geautomatiseerde toepassingen in bijvoorbeeld een industriële omgeving. Denk aan machines in een fabriek. Maar ook liften, windmolens en kerncentrales zitten tjokvol OT.

Als het gaat om de IT, inclusief Internet of Things-toepassingen, is er inmiddels flinke aandacht (en standaarden) voor adequate beveiliging tegen kwaadwillenden. Anders is het bij OT. Je zou het ’t ondergeschoven kindje van de cybersecurity kunnen noemen. Volgens experts heeft dat alles te maken met het feit dat OT langere tijd niet of nauwelijks ‘slim’ was. De komst van IoT-technologie  en -toepassingen heeft er echter voor gezorgd dat steeds meer apparaten – in liften of fabrieken – met het internet verbonden zijn en allerhande data verzamelen en doorgeven. Dat maakt het weer aantrekkelijk voor kwaadwillenden om daar ook eens de pijlen op te richten. En dat vormt weer het bestaansrecht van de Operational Technology Cyber Security Alliance.

Founding members

De OTCSA heeft een aantal ‘founding members’, die alle actief zijn op het gebied van security en OT. Het gaat om bekende (en minder bekende) namen als ABB, BlackBerry Cylance, Check Point Software Technologies, Forescout, Fortinet, Microsoft, Mocana, NCC Group, Qualys, SCADAfence, Splunk en Wärtsilä. En zoals het hoort, heeft de nieuwbakken club een missie en visie geformuleerd. Waar weer een keurige infographic van is gemaakt, inclusief de reden voor het oprichten van de OTSCA.

OTCSA infographic _20191 IIoT OT