Nokia WING 5G IoT

Nokia breidt mondiaal IoT-netwerk uit met 5G & edge computing

by Redactie IoT Journaal15 april 2020

Netwerkleverancier Nokia heeft zijn WING-dienst, een mondiaal The Internet of Things-netwerk met bijbehorende diensten, uitgebreid met ondersteuning voor de nieuwe mobiele datacommunicatiestandaard 5G. Ook heeft het Finse bedrijf het netwerk uitgerust met edge computing-functionaliteit.

Het IoT-netwerk grid van Nokia, ‘WING‘ geheten, is bestemd voor zowel service providers (zoals operators) als organisaties die The Internet of Things-oplossingen op internationale schaal willen uitrollen. Aan de basis van WING staan een enkele reeds bestaande Nokia-diensten. Allereerst is er het IMPACT-platform bedoeld voor het beheer van IoT-data abonnementen. De Finse fabrikant meldt dat het aan IMPACT inmiddels ook de mogelijkheid voor het beheren van zogenoemde eSIM-abonnementen heeft toegevoegd. Hierdoor wordt de vertrouwde simkaart vervangen door een softwarematige oplossing, wat het overstappen tussen operators vereenvoudigt aangezien er geen operator-specifieke hardware (het simkaartje) hoeft te worden omgeruild. Daarnaast is er het al langer bestaande M2M Core waarmee een ‘eigen’ virtueel IoT-netwerk via de Nokia cloud als dienst is af te nemen. Tot dusver ondersteunde WING IoT-specifieke datacommunicatiestandaarden (NB-IoT en LTE-M om precies te zijn). Daar is nu ook 5G bijgekomen. Volgens Nokia zal de 5G -optie in zijn mondiale IoT-netwerk met name worden ingezet bij oplossingen met grote hoeveelheden sensoren die gezamenlijk een omvangrijke hoeveelheid real-time data versturen, zoals het geval is bij zelfrijdende voertuigen. Om zijn potentiële klantenkring te helpen met het uitproberen van op 5G gebaseerde IoT-oplossingen, heeft Nokia ook een speciaal 5G WING-testlab in de Amerikaanse stad Dallas geopend.

‘White label’-dienst

WING heeft verder de nodige andere diensten aan boord, zoals provisioning, operationeel beheer, security, facturatie, analytics en bedrijfsspecifieke klantenondersteuning. Het IoT-netwerk grid is ook als een zogenoemde ‘white label‘-oplossing af te nemen. In dat geval kan de klant het onder zijn eigen merk aan derden aanbieden. Nokia neemt dan desgewenst het beheer van de IoT-oplossing en de onderliggende netwerkinfrastructuur op zich. De Zweedse operator Tele2 is één van de WING-klanten die het onder zijn eigen merknaam op de markt brengt.

Hoe WING precies werkt en wat organisaties er mee kunnen doen? Dat legt Nokia zelf uit in het onderstaande promofilmpje.