NXP

Officieel: Chipmaker Qualcomm slokt collega NXP op

by Paul27 oktober 2016

De bekende kogel is door de kerk: de Amerikaanse chipmaker Qualcomm neemt zijn Nederlandse branchegenoot NXP Semiconductors. over. Het bedrag dat daar mee is gemoeid? Een ‘bescheiden’ 47 miljard dollar (110 dollar per NXP-aandeel). Dat bedrag is inclusief de overname van NXP’s schulden (circa 9 miljard dollar). Daarmee betaalt Qualcomm aanzienlijk meer dan eerder in het geruchtencircuit werd gezegd (30 miljard dollar).

De nieuwe combinatie Qualcomm/NXP wordt een heuse grootmacht op onder andere het gebied van chips die voor IoT-oplossingen worden gebruikt. Qualcomm financieert de overname deels uit eigen middelen en deels door het aangaan van leningen. Het bedrijf heeft overigens een slordige 30 miljard dollar aan contanten op de plank liggen. Een ander aardig detail: NXP werd tot dusver door het financiële persbureau Bloomberg gewaardeerd op 28 miljard dollar. Qualcomm krijgt van Bloomberg een hogere waardering (93 miljard dollar).

NXP dominant in ‘connected car’

Het Eindhovense NXP, tot 2005 een onderdeel van Philips, heeft een stevige positie verworven in bepaalde marktsegmenten, zoals de ‘connected car‘ (goed voor zo’n 40 procent van de totale omzet). Die positie in het automotive marktsegment is door NXP verkregen door de acquisitie van de Amerikaanse collega Freescale Semiconductor in december 2015. Destijds betaalde NXP daar 11,86 miljard dollar voor, wat tot dusver de grootste overname in de chipsector was.