Bluetooth 5 IoT

Officieel: ‘IoT-vriendelijke’ versie 5 van Bluetooth is een feit

by Paul9 december 2016

Op dit moment wordt Bluetooth-technologie al volop gebruikt om internetconnectiviteit toe te voegen aan een divers aantal apparaten. Denk bijvoorbeeld aan de smartwatches die via Bluetooth aan een smartphone worden gekoppeld. De verwachting is dat Bluetooth in de nabije toekomst nog veel meer zal worden toegepast voor dit soort doeleinden. Met dank aan de introductie van de Bluetooth versie 5, dat speciaal is ontwikkeld met The Internet of Things-toepassingen in gedachten.

Volgens de speciale Bluetooth-stuurgroep (‘Special Interest Group’, SIG) is de nieuwe standaard vanaf het begin al ontwikkeld met IoT-toepassingen in het achterhoofd. In versie 5 is namelijk de technologie van de bestaande Bluetooth Low Energy-variant ingebakken. Met andere woorden: de nieuwe BLE-apparaten gebruiken minder stroom voor draadloze datacommunicatie. Daarnaast is ook de maximale afstand tussen twee BLE-apparaten verhoogd. Tot dusver kon tot 15 meter (binnenshuis) en 100 meter (buitenshuis) nog een goede Bluetooth-verbinding tot stand worden gebracht. Dat is nu verhoogd naar respectievelijk 45 meter en 400 meter.

Sneller, groter en veiliger

De maximale snelheid van de datacommunicatie heeft met versie 5 ook een stevige opkikker gekregen. Waar dat nu ten hoogste 1 Mbps was, biedt de jongste standaard tot 2 Mbps aan dataoverdracht. De grootte van de individuele datapakketjes is eveneens vergroot: van 31 bytes naar 255 bytes. De Bluetooth SIG zegt verder dat er veel aandacht is besteed aan de beveiliging van de draadloze communicatie. Zo zou versie 5 voldoen aan de eisen van de Amerikaanse federale overheid op dat gebied.

Zes maanden

Volgens de Bluetooth SIG moeten er binnen nu en een maand of twee de eerste apparaten met Bluetooth 5-ondersteuning op de markt komen. De grote hausse aan dergelijke hardware wordt over een kleine zes maanden verwacht. De SIG voorziet dat er niet alleen smartphones en tablet computers met B5-technologie zullen worden uitgerust. Volgens de stuurgroep krijgt de standaard ook navolging bij fabrikanten van smart home-oplossingen. Verder denkt de SIG dat er specifieke verticale toepassingen op de markt komen, onder andere voor de communicatie tussen diverse apparaten in ziekenhuizen. Pluspunt van versie 5 is overigens ook dat er nog steeds met oudere hardware (voorzien van Bluetooth 4) is te communiceren.

De technische specificaties van Bluetooth 5 hebben wij alvast voor u klaargezet in een downloadable lijvige PDF (25 Mb).