ThermalPass Corona Koortsmeter

Ondernemen in tijden van corona: Temperatuur meten met IoT (II)

by Redactie IoT Journaal12 mei 2020

De eerstkomende tijd zal een groot deel van de (wereld)bevolking zich noodgedwongen aan ‘Het Nieuwe Normaal‘ moeten conformeren. Wat dat inhoudt? Anderhalve meter afstand houden, zoveel mogelijk thuis werken en bij COVID-19-klachten sowieso de voordeur niet verlaten. Het zijn beperkende maatregelen, maar tegelijkertijd zien diverse ondernemers er juist kansen in. Zoals het Amerikaanse Thermalpass.

Het Nieuwe Normaal schept de nodige uitdagingen voor veel organisaties. Hoe weet je bijvoorbeeld of medewerkers en bezoekers koorts hebben? Je kunt ze immers moeilijk één voor één een thermometer voorschotelen terwijl er anderhalve meter afstand wordt bewaard. Daar heeft operator Vodafone heeft onlangs al een oplossing voor geïntroduceerd in Groot-Brittannië. Een voorbeeld dat navolging krijgt in de Verenigde Staten, waar de IoT-specialist Internet of Things Inc. en Commersive Retail Solutions samen het massaal en op afstand meten van lichaamstemperatuur in een IoT-oplossing hebben weten te gieten.

‘Temperatuurpoort’

Het resultaat van de gezamenlijke inspanningen is de joint venture ThermalPass. De oplossing ziet er uit als een beveiligingspoortje, en dat is eigenlijk ook de basis van de oplossing. Het poortje komt uit de koker van Commersive, die dergelijke producten al langer verkoopt. Internet of Things Inc. tekent voor de inbouw van infrarood-sensoren die (aldus de producent) ‘medical grade’ zijn. Om precies te zijn, gaan er 19 sensoren in de ThermalPass. Volgens de makers wordt daarmee de lichaamstemperatuur tot 0,2 graden nauwkeurig gemeten. Op AI-gebaseerde software in de cloud – voor rekening van Internet of Things Inc. – zorgt voor de real-time analyse van de data en waarschuwt als er iemand koorts heeft. De ‘temperatuurpoort’ is er in twee uitvoeringen: één voor een vaste opstelling en een op accu’s werkende variant die op locatie (binnen of buiten) kan worden gebruikt. Volgens ThermalPass kunnen grotere groepen zonder ‘noemenswaardige vertraging’ door de temperatuurpoort lopen, waardoor filevorming beperkt bijft.