Kracht 5G

Onderzoek: “5G brengt grotere omzetmogelijkheden voor operators”

by Redactie IoT Journaal18 november 2019

De intrede van 5G, de opvolger van de huidige 4G-standaard voor mobiele (data)communicatie, zal niet alleen goed nieuws zijn voor consumenten, overheid en bedrijfsleven. De telecomaanbieders kunnen ook zelf de vruchten plukken van 5G als het gaat om omzetstromen anders dan de traditionele verkoop van abonnementen. Dat staat althans te lezen in een whitepaper geschreven door het adviesbureau Cambridge Consultants. Het volledige rapport (‘The real power of 5G’) is gratis te downloaden via IotJournaal (16 pagina’s, 638 Kb, PDF).

De meest voor de hand liggende manier voor operators om geld te verdienen aan 5G – en zo ook hun omvangrijke investeringen in de uitrol van de benodigde netwerkinfrastructuur  terug te verdienen – is de verkoop van abonnementen. Maar het biedt hen veel meer manieren om omzet te genereren. Volgens Cambridge Consultants biedt 5G telecommers kansen om bijvoorbeeld grootzakelijke ondernemingen te voorzien van een eigen, fijnmazig, on site mobiel netwerk waarmee zaken als omvangrijke Industrial Internet of Things-toepassingen naar nieuwe hoogten worden gebracht.

API’s en service management

De architectuur van de 5G-stgandaard biedt verder nog de mogelijkheid om via API’s ‘aan te haken’ op het kernnetwerk. Ook hier dient zich een verdienmodel voor operators aan, aldus Cambridge Consultants. Zij zouden organisaties – tegen betaling – hun IoT-hardware via die API’s kunnen koppelen aan een service management platform waarmee de bewuste apparaten in real-time zijn te monitoren. Koppel daar allerhande diensten aan, en voilà: het geld kan zomaar binnen komen stromen bij de telecomaanbieder.