5G Test IIoT

Onderzoek: 5G is ideaal voor Industrial Internet of Things

door Redactie IoT Journaal15 augustus 2018

5G, de snellere opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie, komt de laatste tijd met name in de belangstelling als dé faciliterende technologie achter de zelfrijdende auto. Maar het is ook ideaal als communicatie-infrastructuur voor industriële IoT-toepassingen (‘IIoT’). Dat blijkt uit een rapport opgesteld door het toonaangevende Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer Institute for Practical Technology IPT en de Zweedse netwerkleverancier Ericsson. Het rapport is gratis via IoTJournaal te downloaden (8 pagina’s, 500 Kb, PDF).

Even de belangrijkste conclusies uit het rapport op een rijtje:

  • Met 5G als mobiele datacommunicatie-infrastructuur worden bekende ‘pijnpunten’ in industriële processen geadresseerd. Denk bijvoorbeeld aan het real time monitoren van machines die precieze bewerkingen uitvoeren. Door de lage latency van 5G kunnen afwijkingen bijtijds worden opgemerkt en bijgestuurd. Latency is de vertraging die tussen het draadloos zenden en ontvangen van signalen optreedt. Bij 5G is die minder dan 1 milliseconde.

 

  • 5G biedt de mogelijkheid een grote hoeveelheid apparaten tegelijkertijd te koppelen aan het mobiele netwerk: ideaal voor omvangrijke productie installaties.

 

  • Op basis van het Fraunhofer/Ericsson-onderzoek is becijferd dat één fabriek met de combinatie van IoT en 5G circa 27 miljoen euro aan kosten kan besparen. Dat bedrag is onder andere samengesteld uit een daling van productiefouten en ‘down time’ van machines.

 

twittergoogle_pluslinkedinmailtwittergoogle_pluslinkedinmail