5G

Onderzoek: “5G zorgt in 2023 maandelijks voor 10 exabytes dataverkeer”

door Redactie IoT Journaal22 juni 2018

In 2023 zullen er wereldwijd ruim 1 miljard 5G-abonnementen actief zijn. Dat komt neer op circa 12 procent van het verwachte totale aantal mobiele abonnementen in dat jaar. De voorspelling komt van netwerkleverancier Ericsson. Het Zweedse bedrijf denkt verder dat Noord-Amerika (Canada en de Verenigde Staten) de absolute koplopers zullen zijn als het gaat om 5G-adoptie. Ericsson doet deze voorspellingen in de jongste editie van zijn periodieke ‘Mobility Report’-onderzoek. Wie het volledige rapport wil lezen, kan het gratis via IoTJournaal downloaden (36 pagina’s, 2,53 Mb, PDF).

Volgens de bollebozen van Ericsson zal tegen het eind van 2023 bijna de helft van alle mobiele abonnementen in Noord-Amerika een 5G-abonnement zijn. Niet zo verwonderlijk, aangezien de verwachting is dat vanaf 2019 tot medio 2020 alle grote operators in de Verenigde Staten hun 5G-propositie op de markt brengen. Noord-Oost Azië is een goede tweede met 34 procent 5G-abonnementen in 2023. In West-Europe lijkt de commerciële uitrol van 5G-netwerkinfrastructuur of de publieke adoptie van 5G wat achter te blijven (21 procent in 2023). De Europese hoop om 5G-koploper te worden, lijkt hiermee geen werkelijkheid te worden. Zowel de Europese Commissie als verschillende EU-lidstaten (waaronder  Nederland) hebben reeds diverse malen die ambitie uitgesproken. Ook hebben zij hiervoor al de nodige regelgeving – vooral op het gebied van zaken als frequentieverdelingen – en financiële steun uitgerold.

Explosie in mobiel dataverkeer

De verwachte explosieve stijging van 5G-abonnementen zal ook zijn weerslag hebben in de groei van het mobiele dataverkeer, voorspelt Ericsson. Naar verwachting, gaat het wereldwijd in 2023 om bijna 107 exabytes (107 miljoen terrabytes) per maand. In de praktijk vertaald: het komt neer op het dataverkeer gegenereerd als alle mobiele gebruikers ter wereld tien uur lang onafgebroken streaming HD-video zouden bekijken. Ericsson denkt dat in 2023 zo’n 20 procent van al het mobiele dataverkeer voor rekening komt van 5G-abonnementen.

Wachten op 5G-hardware

De komst van 5G en het gebruik van de op deze standaard gebaseerde snelle mobiele datanetwerken hangt tevens samen met de beschikbaarheid van specifieke apparatuur, zoals smartphones en tabletcomputers. Die laten echter nog even op zich wachten, aldus Ericsson. Het Zweeds bedrijf ziet dergelijke hardware ‘vanaf begin 2019’ mondjesmaat op de markt komen. De eerste 5G-hardware voor specifieke datatoepassingen, zoals zelfrijdende auto’s en andere Internet of Things-oplossingen, wordt ‘in de loop van 2018’ verwacht.

Sneller en beter

De 5G-standaard belooft down- en uploadsnelheden die zo’n tien keer hoger liggen dan wat er nu mogelijk is met 4G, de huidige standaard voor mobiele data- en telecommunicatie. Daarnaast kent het een zeer geringe vertraging bij het ontvangen en verzenden van data, ook wel ‘latency’ genoemd. Dat is nu nog, bij 4G en oudere standaarden voor mobiele dataoverdracht, te hoog. Zo hoog zelfs dat voor bijvoorbeeld de echte zelfrijdende auto het letterlijk vragen om ongelukken zou zijn als er voor de datatransmissie 4G zou worden gebruikt. In de praktijk zou het namelijk betekenen dat op het moment dat een auto remt, de auto daarachter te laat een seintje zou krijgen van die remactie.

 

twittergoogle_pluslinkedinmailtwittergoogle_pluslinkedinmail