Zelfrijdende auto

Onderzoek: Amerikanen zien zelfrijdende auto niet zo zitten

by Redactie IoT Journaal16 mei 2018

De Amerikaanse consument is niet zo gecharmeerd van het idee om zich in een zelfrijdende auto ‘te laten rijden’. Dat blijkt uit een onlangs door het marktonderzoeksbureau Gallup gehouden onderzoek. Naar alle waarschijnlijkheid is de recente publiciteit rond enkele ongelukken met al dan niet volledig autonoom rijdende auto’s (IoT op wielen) daar mede debet aan.

De gemiddelde Amerikaanse volwassene is een fervente autogebruiker. Dat weten wij niet alleen door naar films en tv-series uit de Verenigde Staten te kijken: Gallup heeft het ook vastgesteld in zijn recente onderzoek. Het gros (64 procent) is zelfs dagelijks in zijn of haar auto te vinden. Slechts een klein aantal (6 procent) zegt ‘Nooit’ met een (eigen) auto te rijden.

Zelfrijdende auto Gallup Onderzoek

Omgeslagen stemming in de VS

Met zo’n hoog aantal Amerikanen die dagelijks met een (eigen) auto rijden, zou je kunnen verwachten dat de gedachte aan een zelfrijdend exemplaar in goede aarde valt. Niets is echter minder waar. Een eerder wereldwijd onderzoek (in 2017 gehouden) liet nog zien dat 37 procent van de Amerikanen een zelfrijdende auto als hun dagelijkse vervoermiddel wilden gebruiken. Maar, krap een half jaar later, is de stemming omgeslagen. Volgens het Gallup-onderzoek is slechts 9 procent nog van plan om een dergelijke auto ‘zo snel mogelijk’ te gaan gebruiken. Om dat weer om te buigen, is er nog veel werk aan de winkel voor zowel de autofabrikanten als de overheid in de Verenigde Staten.

Zelfrijdende auto Gallup Onderzoek