Cybersecurity IoT

Onderzoek: Beveiliging data is grootste kopzorg bij IoT-toepassingen

by Redactie IoT Journaal22 januari 2019

Met de groeiende hoeveelheid Internet of Things-toepassingen nemen ook de kopzorgen over de beveiliging van dergelijke oplossingen toe. De grootste ‘uitdaging’ daarbij wordt gevormd door datagerelateerde risico’s: van de pure gegevensbeveiliging tot het managen van de grote hoeveelheid door sensoren verzamelde informatie. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek uitgevoerd door de Franse chipmaker Gemalto (onderdeel van landgenoot Thales). Het complete rapport is – voor de liefhebbers – gratis te downloaden via IoTJournaal (24 pagina’s, 863 Kb, PDF).

Voor het onderzoek heeft Gemalto wereldwijd 950 ‘beslissers’ binnen en buiten IT-afdelingen bevraagd naar hun bevindingen op het gebied van IoT-security. Wij lichten een paar van de belangrijkste conclusies uit het rapport:

  • 79 Procent ziet graag de overheid met richtlijnen of wetgeving voor de beveiliging van IoT-oplossingen komt.
  • 95 Procent vindt dat er sowieso behoefte is aan dergelijke wetgeving.
  • 59 Procent hoopt dat er snel een antwoord komt, al dan niet door de overheidsingrijpen ingegeven, op de vraag wie er verantwoordelijk is voor de goede beveiliging van IoT-toepassingen.
  • De investeringen in IoT-security zijn gestegen: van 11,07 procent van ‘t IT-budget in 2017 naar 13,15 procent in 2018.
  • Ondanks die gegroeide uitgaven, kan 48 procent niet met zekerheid zeggen dat een aanval of inbraak op de IoT-toepassingen afdoende wordt gedetecteerd.
  • De goede beveiliging van IoT-oplossingen (zowel voor de zakelijke markt als de consument) wordt in toenemende mate als een ethische kwestie gezien (4 procent in 2017, 14 procent in 2018).
  • Blockchain-technologie krijgt meer en meer een plek in de beveiliging van IoT-toepassingen (9 procent in 2017 en 19 procent in 2018).
  • Van de manieren om IoT-data te beveiligen, wordt encryptie het meest toegepast (71 procent). Beveiliging door middel van wachtwoorden is een goede tweede (66 procent), gevolgd door tweeweg authenticatie (38 procent).

Klik op de afbeelding voor een groter formaat (opent in een nieuw venster).