Digitale transformatie trends 2018 IoT

Onderzoek: “Blockchain & IoT gaan perfect samen”

by Redactie IoT Journaal19 maart 2018

Een transparante en ‘fool proof’ manier om transacties tot stand te brengen én vast te leggen. Dat is zo’n beetje de belofte van de inmiddels veelbeschreven Blockchain-technologie. Ideaal ook voor gebruik in The Internet of Things-toepassingen, aldus experts. Die mening wordt ook gedeeld door het marktonderzoeksbureau BI Intelligence. Zozeer zelfs dat het een rapport (‘The Blockhain in the IoT’, 495 Amerikaanse dollars) over het onderwerp heeft uitgebracht.

Blockchain ligt ten grondslag aan virtuele cryptovaluta zoals Bitcoin. In feite is het een gedistribueerde database waarin, geanonimiseerde, informatie wordt vastgelegd over transacties en het verloop van die transacties. Waar in de ‘gewone’ wereld dit soort zaken wordt bijgehouden door een zogenoemde ‘trusted party’ (zoals een bank), neemt Blockchain die taak over in de Bitcoin-wereld. Volgens experts is Blockchain bij uitstek geschikt om bij IoT-implementaties in real time informatie bij te houden over waar welke apparaten staan en of zij upgrades en patches hebben gehad. En vlak de connected car niet uit!

Volgens BI Intelligence zal blockchain de komende tijd steeds vaker worden ingezet bij IoT-oplossingen. Enerzijds moet het kosten besparen en anderzijds verwacht men dat ’t processen gaat optimaliseren. De marktonderzoekers zien met name emplooi voor blockchain in omvangrijke IoT-projecten, met name in gebieden als supply chain, gezondheidszorg, asset tracking en asset beheer. Volgens BI Intelligence zijn met name fabrikanten van consumentenproducten die vol overgave blockchain in hun IoT-toepassingen gaan gebruiken. De gezondheidszorg volgt op geringe afstand, aldus de marktonderzoekers.

Blockchain_IoT_Report

Blockchain ‘op een rijtje’

De consultants van de Australische tak van accountants- en adviesbureau PwC hebben zich ingespand om eens op een rijtje te zetten hoe Blockchain werkt. En gelukkig hebben zij dat niet met een droge opsomming gedaan. Nee, het een en ander is in een keurige, overzichtelijke, infographic gevat. Eyecandy!

Blockchain PwC Infographic