5G in beweging

Onderzoek: Combi 5G & IoT levert industriële sector 739 miljard dollar op

by Redactie IoT Journaal6 november 2019

De komst van 5G, de opvolger van de huidige 4G-standaard voor mobiele (data)communicatie, kan ondernemingen in de industriële sector miljarden aan extra opbrengsten opleveren. Wereldwijd zou het in 2030 gaan om 739 miljard Amerikaanse dollars. Dat stelt in ieder geval het in telecommunicatie gespecialiseerde advies- en marktonderzoeksbureau STL Partners in een recent rapport dat door de Chinese netwerkleverancier Huawei is gesponsord. Het volledige document is gratis te downloaden via IoTJournaal (40 pagina’s, 1,07 Mb, PDF).

Ruim 100 topmanagers werkzaam bij industriële concerns zijn door STL Partners wereldwijd ondervraagd over hun mening ten aanzien van de mogelijkheden die 5G hen kan bieden. Die inzichten zijn door het bureau vervolgens weer vertaald naar harde dollars. Hierbij werd gekeken naar de voordelen van de 5G datacommunicatiestandaard: snelle datatransmissie, lage latency en de mogelijkheid om een groot aantal connecties tegelijkertijd te bedienen. De respondenten zagen als de grootste ‘money maker’ de mogelijkheid om machines op afstand met grote nauwkeurigheid real-time te bedienen en te beheren. Toepassingen waarbij augmented reality en hulp of afstand een hoofdrol spelen, waren een goede tweede.

5G STL Onderzoek IoT Industriële sector

Heldere uitleg

De potentiële voordelen van 5G en IoT worden ook door anderen gezien. Zoals de Zweedse netwerkleverancier Ericsson. Anthony Beswick, senior product and portfolio manager bij Ericsson, legt op een heldere manier uit te leggen wat de combinatie kan brengen. En dan niet zozeer bij industriële toepassingen: de combi kan bijvoorbeeld de ‘beleving’ tijdens sportevenementen te vergroten en sporters helpen om betere prestaties neer te zetten.