Onderzoek: Consumenten zijn bezorgd over implicaties IoT

by Paul10 november 2016

Consumenten zijn met name bezorgd over hun privacy als het gaat om de opmars van The Internet of Things. Een goede nummer twee in het lijstje ‘Kopzorgen’, is de veiligheid van IoT-apparaten. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 5000 gebruikers van mobiele apparaten (met name smartphones) uitgevoerd door securityspecialist AVG in samenwerking met het Mobile Ecosystem Forum, een non-profit organisatie die voor een duurzaam ecosysteem van mobiele apparaten en diensten ijvert.

Het onderzoek in kwestie (‘The impact of trust on IoT’) had zomaar ergens in de afgelopen maand kunnen zijn uitgevoerd, gezien de belangrijkste conclusies. Niets is echter minder waar: het stamt uit april dit jaar. Ruim voor de grote DDoS-aanvallen door IoT-botnets eerder deze maand. De belangrijkste zorgen van de mobiele gebruikers die in het onderzoek zijn ondervraagd, blijken door de aanvallen van de bewuste IoT-botnets in de praktijk te worden gestaafd. In algemene zin is een grote meerderheid van de respondenten uit acht landen (Brazilië, China, Duitsland, Frankrijk, India, Groot-Brittannie, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika) bezorgd over de mogelijke negatieve aspecten van apparaten die continu met het internet zijn verbonden.De voornaamste aandachtspunten daarbij zijn opeenvolgend ‘privacy’, ‘cyber security’ en…fysieke persoonlijke veiligheid.

IoT-kopzorgen

Connected car?

Niet zo opmerkelijk in het onderzoek is de bevinding dat de meeste consumenten zich niet lekker voelen bij de gedachte dat hun woning uitgerust is met een IoT-security systeem. Ook worden niet vrolijk van IoT-deursloten. Een geslaagde hack van dergelijk systemen zet immers letterlijk de voordeur wagenwijd open. De connected car komt op een derde plaats als het gaat om een bron van ongerustheid. Wie de management summary van het rapport wil lezen, kan het hier downloaden.

IoT-kopzorgen