IoT Investeringen Dollars

Onderzoek: Coronacrisis jaagt bestedingen bij IoT-platformen aan

by Redactie IoT Journaal6 mei 2020

De wereldwijde Coronacrisis en de daarmee gepaard gaande economische dip, zorgen ervoor dat organisaties op zoek gaan naar toekomstbestendigheid. Een van de manieren om dat zoveel mogelijk te bereiken, is investeren in IoT-toepassingen. Dat zegt althans marktonderzoeker Juniper Research in zijn jongste rapport ‘The Internet of Things: Consumer, Industrial & Public Services 2020-2024’, te koop voor 4090 Britse ponden.

“Organisaties zoeken, naar aanleiding van de Coronacrisis, met nog grotere haast naar manieren om hun bedrijfsvoering zo robuust mogelijk te maken. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de interne processen. Ook komen zaken als de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen en het borgen van de supply chain sneller en hoger op de directieagenda’s. Internet of Things-toepassingen lenen zich daar bij uitstek voor”, stelt Juniper Research in zijn meest recente rapport over de IoT-markt. De marktonderzoeker voorspelt dat organisaties als gevolg van de ‘zoektocht naar toekomstbestendigheid’ wereldwijd in 2020 in totaal zo’n 66 miljard Amerikaanse dollars gaan besteden bij aanbieders van IoT-platformen. Dat kunnen generieke platformen zijn die bijvoorbeeld onboarding en beheer van connected hardware en IoT-data analytics bieden, zoals Amazon Web Services, Google en Microsoft. Maar ook specialistische IoT-platformen die gericht zijn op specifieke sectoren, zoals de industrie (Bosch en Siemens). Om het in perspectief te zetten: in 2019 werd er nog voor 55 miljard dollar in IoT-platformen gestoken.

IoT in een stroomversnelling

Juniper Research meent dat organisaties voor hun IoT-toepassingen in toenemende mate gebruik zullen maken van technologieën als Remote SIM Provisioning (RSP). Het lijkt een logische voorspelling: RSP maakt het mogelijk om op afstand grote hoeveelheden SIM’s worden ingesteld, zonder fysieke tussenkomst. En dat is zeker in tijden van Corona een efficiënte (en gezonde) manier van werken. Een andere tak van sport waar de toepassing van IoT de komende tijd in een stroomversnelling komt, is die van de gezondheidszorg. De Coronacrisis heeft onder andere laten zien dat de huidige menselijke capaciteit in de medische sector in extreme tijden niet oneindig schaalbaar is. Het inzetten van IoT-applicaties, zoals telemedicine, kan hierin soelaas bieden. Zoals nu al in de praktijk wordt toegepast.