Earth seen from space

Onderzoek: Edge computing wint aan populariteit

by Redactie IoT Journaal15 december 2020

Het is voor een aardig deel de schuld van Internet of Things-toepassingen: de datastromen van en naar datacenters en/of cloud platformen worden alleen maar groter. En omdat organisaties steeds meer in real time met verzamelde gegevens aan de slag willen gaan, kan dat tot ‘verkeersopstoppingen’ leiden. Gelukkig is er een oplossing voor: edge computing. Het is een technologie die steeds meer wordt toegepast. Zoals ook blijkt uit het onderzoek ‘2020 State of Multicloud’, uitgevoerd door de Amerikaanse softwareproducent Turbonomic. Het volledige rapport is gratis te downloaden via IoT Journaal (33 pagina’s, 4,5 Mb, PDF).

Zoals de titel al doet vermoeden, gaat het Turbonomic-onderzoek in principe over het gebruik van meerdere cloudplatformen. In totaal hebben 938 respondenten in de Verenigde Staten, waarvan een meerderheid werkzaam is als IT-director of -manager, meegedaan aan het onderzoek. Als het gaat om ‘gewone cloudplatformen’, blijkt Microsoft Azure de meestgebruikte variant (61 procent, in 2019 nog 52 procent). Een goede tweede is Amazon Web Services, al lijkt het marktaandeel ervan lichtjes te zijn gedaald: van 55 procent in 2019 naar 53 procent dit jaar. Op nummer drie staat een ‘eigen’, private, cloudplatform (38 procent 2020, 45 procent 2019), al is ook hier sprake van een teruggang. Google’s Cloud Platform staat op nummer vier, met een lichte stijging: van 22 procent in 2019 naar 24 procent dit jaar.

Edge computing voor IoT

Edge computing is aan een opmars begonnen, aldus het onderzoek van Turbonomic. Maar liefst 20 procent van de respondenten gebruikt het al. Voor 29 procent staat het vast dat edge computing binnen achttien maanden zal worden toegepast. Gevraagd naar de redenen voor het gebruik van edge computing, komt het verminderen van de latency op nummer één (35 procent). Beter gebruik maken van IoT-connectiviteit en het maken van IoT-data analyses komt op de tweede plaats (24 procent).

 

Edge Computing 2020