IoT Connecties

Onderzoek: Hoe operators meer geld kunnen verdienen met IoT

by Paul25 november 2016

The Internet of Things biedt operators in potentie een aardige extra omzetstroom. De data verzameld door bijvoorbeeld sensoren moet immers uiteindelijk via een (mobiele) netwerkinfrastructuur worden getransporteerd naar hun bestemming. En laten operators nou ‘toevalligerwijs’ zo’n infrastructuur hebben! Het kan zomaar een nieuwe bron van betaalde data-abonnementen opleveren.

Operators kunnen echter ook omzet halen uit andere IoT-gerelateerde zaken. Tenminste, dat zegt het marktonderzoeksbureau Diffraction Analysis in zijn rapport ‘Entering the IoT market as a broadband operator‘ (licentie voor 1 tot 3 gebruikers kost 1000 euro exclusief btw). Volgens het bureau zijn er ruwweg zes gebieden waar voor operators geld te halen valt in de IoT-markt.

broadband_iot_operators

IoT-rollen voor operators

De meest traditionele rol voor operators is de commerciële exploitatie van een IoT-netwerkinfrastructuur. Het is voor hen vertrouwd terrein: zij doen dat immers al jaren. Maar een operator kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld eigen IoT-diensten te ontwikkelen en aan te bieden. En zo zijn er nog meer mogelijkheden, die alle wat buiten de klassieke operator-rol liggen. Volgens Diffraction Analysis zijn er binnen de IoT-markt drie hoofdrollen voor operators:

  • Wholesaler: De operator verkoopt IoT-connectiviteit aan partijen die er IoT-diensten aan toevoegen en als eigen dienst of product verkopen. Een rol die operators van nature ligt, aangezien zij al als wholesaler voor data- en spraakconnectiviteit actief zijn.
  • Facilitator: De operator verkoopt IoT-connectiviteit plus een beperkt aanbod aan beheerdiensten voor IoT-apparaten. Hierdoor kunnen er zowel IoT-partijen als ‘gewone’ (en kleinere) organisaties als klant worden aangetrokken.
  • Retailer: De operator verkoopt IoT-connectiviteit plus een reeks diensten (hardwarebeheer en geselecteerde software uit de cloud, zoals data analyse-applicaties).