IoT

Onderzoek: “Markt draadloze connectiviteit groeit naar 95,6 miljard dollar in 2023”

by Redactie IoT Journaal4 juni 2019

Internet of Things zonder (draadloze) netwerkconnectiviteit is zoals YouTube zonder kattenfilmpjes: niet of nauwelijks voor te stellen. Uit een recent rapport van de Amerikaanse marktonderzoeker ResearchandMarkets.com, blijkt dan ook dat de bestedingen voor draadloze netwerkconnectiviteit de komende jaren flink worden aangejaagd door de stijgende populariteit van ‘draadloze sensornetwerken’. IoT-oplossingen dus. De jaarlijkse groei zal, aldus het 6.119 dollar kostende rapport, tussen 2018 en 2023 neerkomen op 13,42 procent. In geld uitgedrukt: van 50,96 miljard dollar in 2018 naar 95,66 miljard dollar in 2023.

Naast de groei van geïmplementeerde IoT-oplossingen, zijn het ook de ‘traditionelere’ apparaten die de groei van draadloze netwerkconnectiviteit aanwakkeren. Hoewel de verkoop van smartphones wereldwijd gestaag afneemt, blijven deze apparaten de komende jaren grootverbruikers van internettoegang zonder kabeltjes. Maar de grootste groeispurt komt, volgens ResearchandMarkets.com, toch van grootschalige Internet of Things-implementaties, zoals industry 4.0, slimme steden en slimme mobiliteit.

LTE Cat-M1 als grote winnaar

De marktonderzoeker ziet met name een stevige stijging van de bestedingen in IoT-connectiviteit via LTE Cat-M1. Redenen hiervoor zijn de lagere energieconsumptie van apparaten die via LTE Cat-M1 communiceren, het grotere zendbereik en de betere signaalontvangst binnen gebouwen. MarketsandResearch.com wijst in zijn rapport de fabrikanten gevestigd in het Aziatische continent aan als de grote koplopers op het gebied van zowel onderzoek & ontwikkeling als omzetgroei. Dat komt met name door de flinke impuls die de diverse overheden daar aan de ontwikkeling en het gebruik van draadloze netwerkconnectiviteit geven. Desalniettemin zijn vooralsnog het gros van de belangrijkste spelers in de markt chipsets voor draadloze netwerkconnectiveit op dit moment nog te vinden in Europa en de Verenigde Staten: NXP (Nederland), STMicroelectronics (Zwitserland), EnOcean (Duitsland), Qualcomm (VS), Broadcom (VS), Microchip (VS) en Texas Instruments (VS). In het rijtje komt slechts één fabrikant uit het Verre Oosten voor: MediaTek (Taiwan).