IoT Hack Cybersecurity

Onderzoek: Meerderheid organisaties bang voor aanvallen op IoT-hardware

by Redactie IoT Journaal29 april 2020

Internet of Things-toepassingen kom je tegenwoordig in bijna alle sectoren wel tegen. Dat valt ook de goegemeente met minder goede bedoelingen op: hackers en cybercriminelen richten in toenemende mate hun pijlen op IoT-hard- en software. Het is dan ook niet verwonderlijk dat maar liefst 83 procent van de organisaties met IoT-oplossingen vreest voor een hackaanval. Dat blijkt in ieder geval uit een onderzoek uitgevoerd door de Nederlandse cybersecurity specialist Irdeto.

Voor het onderzoek heeft Irdeto in 2019 700 ‘decision makers’ in China, Duitsland, Groot-Brittannië, Japan en de Verenigde Staten laten bevragen. Eerst maar de meest in het oog springende conclusie: geen van hen was er rotsvast van overtuigd dat de IoT-cybersecurity in hun organisatie volledig op orde was. Wat zij nodig hadden om dat wel voor elkaar te krijgen? Niet zoveel hoor: meer budget, meer deskundige medewerkers, betere hulpmiddelen en een ‘bullet proof’ cybersecurity strategie. Ga d’r maar aan staan.

Angst regeert

Gezien de staat van de cybersecurity van de organisaties van de bevraagde beslissers lijkt het een open deur: 83 procent van de hen zegt dat zij vrezen voor een cyberaanval op hun IoT-hardware. De andere kant van de tafel, de producenten van IoT-apparaten, is evenmin erg optimistisch op dat gebied. Een schokkende meerderheid (82 procent) meldde desgevraagd dat de door hen verkochte IoT-hardware ‘niet afdoende beveiligd’ was tegen cyberaanvallen. Wie denkt dat het een en ander resulteert in nogal wat aanvallen op de toegepaste IoT-hardware, heeft gelijk. In drie sectoren is gedurende een periode de overgrote meerderheid van de cyberaanvallen gericht geweest op IoT-spullenboel. Het gaat om organisaties in de transport & logistiek, de gezondheidszorg en de industrie. Benieuwd naar de overige resultaten van het Irdeto-onderzoek? Die zijn te vinden in een keurige infographic. Doe er uw voordeel mee.

Infographic IoT Cybersecurity Irdeto