5G Netwerk

Onderzoek: ‘Operators denken met IoT 5G-investering terug te verdienen’

by Redactie IoT Journaal19 oktober 2017

Het gaat goed met 5G, de opvolger van de huidige standaard voor mobiele data- en spraakcommunicatie. Althans, het gaat goed met 5G-proefprojecten. Dat concludeert netwerkleverancier Ericsson in zijn jongste mondiale onderzoek onder mobiele operators. In totaal heeft de Zweedse fabrikant zijn oor te luisteren gelegd bij 37 operators wereldwijd. 5G wordt als een belangrijke mobiele netwerkinfrastructuur gezien voor kritische IoT-toepassingen zoals de zelfrijdende auto. Het hele rapport lezen? Dat kan: wij hebben het voor al klaargezet om gratis te downloaden (8 pagina’s, 3 Mb, PDF).

Ericsson heeft voor de tweede maal onderzoek gedaan naar de mate waarin operators bezig zijn met 5G. In het rapport ‘5G Readiness 2017’ is allereerst te lezen dat er ten opzichte van vorig jaar weinig is veranderd in de planning van de diverse operators. Het gros blijft onverminderd vasthouden aan 2020 als hét jaar dat zij 5G commercieel willen uitrollen. Er is echter wel meer optimisme bij een groep operators als het gaat om de snelheid waarmee zij 5G denken uit te kunnen rollen. Vorig jaar riep 18 procent van de operators enthousiast dat zij in 2018 al 5G zou aanbieden. Dit jaar is dat percentage flink gestegen: maar liefst 28 procent wil over een jaar al met de nieuwe standaard aan de slag zijn.

Van consumenten naar zakelijke markt

In de tussentijd heeft een groot aantal operators hetzij 5G-proefprojecten al achter de rug of is er druk mee bezig, aldus het Ericsson-onderzoek. In Nederland is KPN bijvoorbeeld bezig in het Groningse Loppersum met een 5G-proef, in samenwerkng met Ericsson, Huawei en TNO. Dergelijke initiatieven zijn er ook in landen als de Verenigde Staten, China, Rusland en zelfs Sri Lanka. Opmerkelijk is verder dat operators 5G inmiddels zien als een product dat niet alleen met name voor consumenten bedoeld is. Een steeds groter aantal telecomaanbieders willen 5G juist gaan aanbieden in de zakelijke markt, al dan niet met bijbehorende diensten bestemd voor specifieke sectoren.

Ericsson 2017 5g

IoT is financiële aanjager

Een ander aardig detail in het Ericsson-rapport, is de vaststelling dat operators zich meer en meer realiseren dat de investeringen in 5G zich niet puur terug gaan verdienen door abonnementen aan consumenten te verkopen. Los van de zakelijke toepassingen voor specifieke sectoren, is een overgroot deel van de operators ervan overtuigd dat het geld moet komen uit de verkoop van Internet of Things-oplossingen gebaseerd op 5G.

Ericsson 5G IoT

 

Sneller, sneller, snelst

Het meest in het oog springende kenmerk van de 5G-technologie is het feit dat de down- en uploadsnelheden zo’n tien keer hoger liggen dan wat er nu mogelijk is met 4G. Dat is goed nieuws voor mensen die karrenvrachten data via het mobiele netwerk willen ophalen of versturen. En het kan ook prettig zijn voor producenten en gebruikers van IoT-oplossingen. Twee voorwaarden daarvoor: er moet één 5G-standaard zijn (in maart dit jaar opgeleverd door de club van telecombedrijven, 3GPP) én er moeten genoeg fabrikanten zijn die de benodigde hardware maken. Nu er een standaard is, zullen de producten wel volgen, zo is de gedachte.

Lage latency

Het tweede grote voordeel van 5G is de zeer geringe vertraging bij het ontvangen en verzenden van data, ook wel ‘latency’ genoemd. Dat is nu nog, bij 4G en oudere standaarden voor mobiele dataoverdracht, te hoog. Zo hoog zelfs dat voor bijvoorbeeld de echte zelfrijdende auto het letterlijk vragen om ongelukken zou zijn als er voor de datatransmissie 4G zou worden gebruikt. In de praktijk zou het namelijk betekenen dat op het moment dat een auto remt, de auto daarachter te laat een seintje zou krijgen van die remactie. Met alle gevolgen van dien.

Europese Commissie is ‘fan’

De Europese Commissie is al enige tijd ‘fan’ van 5G. Het heeft zelfs een heus publiek/privaat programma ontwikkeld om de uitrol van 5G in de lidstaten te stimuleren: ‘5G Infrastructure Public Private Partnership‘). Daarin is een slordige 154 miljoen euro aan subsidie te vergeven. Eurocommissaris Günther Oettinger (Digitale Agenda) heeft zelfs al nieuwe Europese regelgeving opgesteld om de uitrol van 5G te faciliteren. Ook heeft Oettinger een slordige 500 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld om de verdere ontwikkeling van de 5G-standaard te bevorderen. EU-lidstaat Duitsland is eveneens overtuigd van het belang van 5G. “Wij willen het eerste land in Europa zijn dat een nationaal dekkende 5G-netwerkinfrastructuur operationeel heeft”, aldus Alexander Dobrindt, de Duitse minister van Transport en Digitale Infrastructuur, enige tijd geleden in een dagbladartikel. Om die ambitie te realiseren, heeft de bewindsman zijn ambtenaren een beleidsnota laten opstellen waarin de 5G-strategie is beschreven. In het beleidsstuk is onder andere vastgelegd dat in 2025 alle hoofdverkeersaders en de twintig grootste Duitse steden 5G-dekking moeten hebben.