IoT Gezondheidszorg / Healthcare

Onderzoek: ‘Slimme gezondheidszorg verovert Europa’

by Redactie IoT Journaal16 juni 2022

De coronapandemie die tijdens de afgelopen twee jaar wereldwijd in golven toesloeg, heeft behoorlijk wat impact gehad. Zo is onder andere de digitalisering door bittere noodzaak versneld. Dat geldt ook voor de gezondheidszorg, aldus het in Internet of Things gespecialiseerde Zweedse marktonderzoeksbureau Berg Insights. Het bureau stelt dat er vorig jaar in Europa door de pandemie er in versneld tempo gebruik is gemaakt van ‘connected care solutions’; op IoT-gebaseerde toepassingen voor de gezondheidszorg.

Volgens Berg Insight waren er eind 2021 binnen de Europese Unie 8,6 miljoen mensen die gebruikmaakten van connected care-toepassingen. En dat aantal zal alleen maar groeien, voorspelt het bureau. Berg Insight verwacht dat de komende vijf jaar de jaarlijkse groei van het aantal gebruikers van connected care 12,1 procent zal bedragen, waardoor het totale aantal gebruikers binnen de EU in 2027 op 17,1 miljoen uit zal gaan komen.

Drie categorieën

Berg Insight onderscheidt drie categorieën binnen de connected care. Allereerst is er de ‘traditionele’ telecare. Die maakt het grootste deel uit van de connected care in Europa, maar wordt naar verwachting over vijf worden ingehaald door ‘next generation connected care’; oplossingen waar IoT als basistechnologie in is verwerkt. In 2027 zal de next generation connected care in Europa zo’n 7,7 miljoen gebruikers van het totale aantal van 17,2 miljoen voor de rekening nemen. Telecare volgt met 7,5 miljoen gebruikers. De derde categorie bestaat uit zogenoemde ‘tele health-oplossingen’. Daarvan verwacht het marktonderzoeksbureau dat er in 2027 binnen de EU zo’n 5,7 miljoen gebruikers zullen zijn.