Amazon Alexa

Onderzoek: Slimme speakers verdringen klassieke radio

by Redactie IoT Journaal24 juli 2018

De opmars van de slimme speaker lijkt onstuitbaar. En, zoals vaker het geval is geweest, gaat dat weer ten koste van andere apparaten en media. In dit geval krijgt het aloude ‘luisteren naar radiouitzendingen via de ether’ een gevoelige knauw. Dat is bijvoorbeeld in de Verenigde Staten te zien, waar de vleesgeworden Internet of Things-oplossing voor de huiskamer gretig aftrek vindt. Dat blijkt uit een recent onderzoek uitgevoerd door de Amerikaanse versie van de publieke radio omroep (National Public Media, NPR).

De NPR is voor zijn onderzoek te rade gegaan bij ruim 900 Amerikaanse radioluisteraars die over een slimme speaker beschikken. Zij kregen de nodige vragen voorgeschoteld over het dagelijkse gebruik van hun slimme speaker. Met name bij de bezitters van een Amazon Echo/Alexa blijkt dat de ‘oude’ radio sinds de aanschaf veelal ongebruikt in een hoek staat. Overigens geldt dat, in mindere mate, ook voor de smartphone, de pc en gedrukte media.

Alexa Amazon verdringt radio

‘Wat voor weer wordt het?’

Het NPR-onderzoek is niet het enige onderzoek over het gebruik van slimme speakers dat de laatste tijd is verschenen. Eerder dit jaar kwam marktonderzoeker Comscore met de resultaten van een onderzoek dat het eveneens bij Amerikaanse huishoudens had gedaan. Hieruit bleek dat de slimme speaker het meest werd gevraagd naar de weersvoorspelling, gevolgd door ‘algemene vragen’ en het streamen van muziek.

Slimme speakers gebruik VS

Geschiedenis herhaalt zich

En laten wij eerlijk zijn: het verdringen van ‘oudere’ technologieën door nieuwe, is geen ontwikkeling van het afgelopen jaar. De slimme speaker verkleint het marktaandeel van de aloude ether radiouitzendingen en een dergelijk fenomeen was ook te zien na de introductie van de smartphone. De eigenaren van de ‘slimme telefoon’ kochten minder vaak een digitale camera of een los navigatiesysteem. Een type apparaat is uiteindelijk zelfs nagenoeg verdwenen door de komst van de smartphone: de draagbare MP3-speler.

Smartphone verdringt andere apparaten