Digitale wereld IoT

Onderzoek: “Tien operators samen goed voor 407 miljoen IoT-connecties”

by Redactie IoT Journaal19 januari 2018

Tien operators verzorgen samen wereldwijd zo’n 76 procent van de IoT-connecties die via GSM-netwerken lopen. Dat heeft het in Internet of Things gespecialiseerde Zweedse marktonderzoeksbureau Berg Insights becijferd. Het gaat om een totaal van circa 407 miljoen verbindingen. De bevindingen van Berg Insights zijn gebaseerd op metingen over de eerste zes maanden van 2017.

De onbetwiste nummer één als het gaat om IoT-connecties via het GSM-netwerk is de Chinese operator China Mobile met 150 miljoen verbindingen. Het Britse Vodafone volgt op afstand met 58 miljoen connecties. China Unicom neemt de derde plek in (50 miljoen connecties). Het Amerikaanse AT&T en de Chinese operator China Telecom staan op de vierde en vijfde plaats met respectievelijk 36 en 28 miljoen stuks. Volgens Berg Insight hadden de operators Deutsche Telekom (Duitsland) Softbank/Sprint (VS), Verizon (VS) en Telefónica (Spanje) in het eerste halfjaar van 2017 15 tot 20 miljoen IoT-connnecties.

Chinese thuismarkt

“De Chinese operators hebben in 2017 een ongelooflijke groei laten zien in het aantal IoT-connecties. Dat is grotendeels gevoed door de stijgende vraag naar IoT-verbindingen via de GSM-netwerken”, zegt Tobias Ryberg, senior analyst en mede-oprichter Berg Insight. “Wij schatten in dat China Mobile alleen al tegen het eind van 2017 zo’n 200 miljoen IoT-connecties telde. In Europa en de Verenigde Staten zien wij dat met name Vodafone en AT&T in 2017 zijn voorsprong op de branchegenoten heeft vergroot. Dat betekent niet dat die operators op zijn lauweren kunnen rusten. Daarvoor is de concurrentie te hevig.”

Meer omzet in Europa en de VS

Als je kijkt naar de omzetten behaald door de verkoop van IoT-connecties, is het plaatje anders. Berg Insight stelt dat de Chinese operators wat dat betreft, hun meerdere moeten erkennen in de Amerikaanse en Europese collega’s. “AT&T, Verizon en Vodafone zullen in 2018 samen een omzet van circa 1 miljard Amerikaanse dollars behalen met IoT-connectiviteit via GSM-netwerken”, voorspelt Tobias Ryberg. Dat komt volgens de marktonderzoeker met name omdat die partijen (net als hun collega’s AT&T en Deutsche Telekom) druk bezig zijn om hun IoT-activiteiten te verbreden door nieuwe markten aan te boren, al dan niet met behulp van overnames. “Denk aan marktsegmenten zoals de connected auto en smart cities“, aldus Ryberg.