Smart City IoT

Onderzoek: Wereldwijde markt slimme steden groeit naar 189 miljard dollar in 2023

by Redactie IoT Journaal2 september 2019

Het verslimmen van steden door gebruik te maken van diverse technologieën – zoals Internet of Things, Artificial Intelligence en Big Data analytics – zit de komende jaren flink in de lift. In geld uitgedrukt, komt dat neer op wereldwijd circa 189,5 miljard dollar in 2023 aan smart city-gerelateerde uitgaven door gemeentebesturen. Dat voorspelt marktonderzoeksbureau IDC in de meest recente update van zijn rapport ‘Worldwide Semiannual Smart Cities Spending Guide.

Het meeste geld wordt de komende jaren door gemeentebesturen uitgetrokken voor vijf typen projecten om steden te verslimmen: elektriciteitsnetten, vaste camerabeveiliging, openbaar vervoer, buitenverlichting en verkeersmanagement. Dit vijftal zal in 2019 goed zijn voor meer dan de helft van alle smart city-uitgaven, aldus IDC.  Als het gaat om de grootste groei in investeringen op het gebied van slimme steden, dan is het beeld beduidend anders. Dan zijn het projecten die draaien rond vehicle-to-everything (communicatie tussen voertuigen en andere slimme apparaten), digital twin en wearables die door politie en hulpverleners worden gebruikt.

[Tekst loopt door onder de infographic.]

IDC 2019 smart cities

Uitgaven per regio

Volgens IDC zijn de ‘Big Spenders’ op het gebied van smart city-projecten met name te vinden in de regio Asia/Pacific: daar werd in 2018 42 procent van de wereldwijde uitgaven op dat gebied gepleegd. Amerika (Verenigde Saten, Canada en Latijns Amerika) was goed voor 33 procent. De regio Europa/Midden-Oosten/Afrika nam 25 procent voor zijn rekening. Gekeken naar individuele landen, komt de Verenigde Staten op de nummer één: in dat land werd in 2018 voor meer dan 23 miljard dollar uitgegeven aan smart city-projecten. China zit de VS overigens aardig op de hielen met een tweede plek. Op stedelijk niveau, neemt Singapore de leiding als het gaat om de omvang van investeringen in smart city-oplossingen. New York is een goede tweede, met Tokio en Londen op respectievelijk de derde en vierde plaats. Beijing en Shanghai staan op een gedeelde vijfde plek.