Mijnbouw IoT

Onderzoek: Zo profiteert de mijnbouw van IoT-toepassingen

by Redactie IoT Journaal19 mei 2020

De mijnbouw heeft de afgelopen jaren een wat minder positief imago gekregen: het delven van grondstoffen wordt over het algemeen als een milieu-onvriendelijk proces gezien. Toch is een tak van sport die essentieel is voor zo’n beetje alles waar consumenten en bedrijven gebruik van maken. Zonder grondstoffen wordt het immers moeilijk goederen te produceren. Het is ook een sector waar al geruime tijd flink wordt ingezet op innovatie. Zoals Internet of Things-toepassingen. En dat werpt vruchten af, zo blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Inmarsat, een Britse aanbieder van connectiviteit via een eigen satellietnetwerk. Het volledige rapport is gratis te downloaden via IoTJournaal (32 pagina’s, 5 Mb, PDF).

De redenen voor mijnbouwers om IoT-oplossingen te implementeren, zijn legio. Denk bijvoorbeeld aan het optimaliseren van de supply chain, of (ook niet onbelangrijk) het verminderen van arbeidsgerelateerde ongelukken in de mijn zelf. Een overzicht van wat er aan IoT-toepassingen zijn te gebruiken in de mijn zelf, vindt u hieronder in beeld gebracht.

[Tekst loopt door onder de afbeelding.]

Mijnbouw IoT

Drijfveren voor IoT-implementatie

Voor het onderzoek van Inmarsat (uitgevoerd door het marktonderzoeksbureau Vanson Bourne) zijn wereldwijd 200 beslissers op managementniveau bij mijnbedrijven bevraagd. Althans, wereldwijd: alle regio’s behalve Europa. Dat is met opzet gedaan, zo laat Inmarsat weten. Het ging hen met name om in kaart te brengen hoe mijnbouwers in afgelegen gebieden met IoT omgaan. Gezien de kernactiviteiten van Inmarsat (het uitbaten van een satellietnetwerk voor datacommunicatie) is die doelstelling wel te verklaren. Al blijft het jammer dat er geen Europese organisaties zijn meegenomen in de vragenrondes. Enfin. Terug naar het onderzoek. Zo is er gevraagd naar de belangrijkste drijfveren voor het implementeren van IoT-toepassingen. Drie redenen staan samen op nummer één met elk 39 procent: de return on investment verbeteren, de gezondheid en veiligheid van medewerkers borgen en de productiviteit van het personeel verhogen. Helemaal onderaan (met 2 procent) bungelt het verminderen van de exploitatiekosten.

[Tekst loopt door onder de afbeelding.]

Mijnbouw IoT

En, wat levert het op?

Wat ons betreft, is de vraag ‘En wat hebben de investeringen in IoT nou eigenlijk opgeleverd?’ aardig belangrijk. Uit het onderzoek blijkt dat de winnaar op dat gebied de manier is waarop IoT-toepassingen de gezondheid en veiligheid van de medewerkers hebben weten te verbeteren. Maar liefst 55 procent van de bevraagden melden dat dat aspect al door IoT-oplossingen positief is ingevuld. IoT-toepassingen zorgen er ook voor dat mijnbouwers aantoonbaar kunnen maken dat zij voldoen aan wet- en regelgeving (40 procent). Het levert ook vermindering op van de menselijke component in de mijnbouwprocessen (35 procent).

Mijnbouw IoT