New York Smart City

Onduidelijkheden over status ambitieus EU ’10 miljoen slimme straatlantaarns-project’

by Redactie IoT Journaal7 augustus 2019

In de Europese Unie moeten op termijn zo’n tien miljoen slimme lantaarnpalen komen te staan. Althans, dat is het streven van ‘t begin 2015 door het Integrated Infrastructures & Processes Action Cluster (onderdeel van het European Innovation Partnership on Smart Cities & Communities (EIP-SCC) gestarte ‘Humble Lightpost‘-project. Met de intelligente (LED-)lantaarnpalen zouden gemeenten ook nog eens tussen de 50 tot 75 procent per jaar aan energiekosten kunnen besparen, aldus de initiatiefnemers. In geld uitgedrukt, komt dat neer op jaarlijks een slordige 2,1 miljard euro.

Ondertussen zijn wij vier jaar verder. Hoe het vlot met het project? Dat is niet niet helemaal duidelijk. De laatste update die door de EIP-SCC op hun website is geplaatst, dateert alweer van 1 januari 2018. Daarin wordt melding gemaakt van een samenwerkingsverband gevormd door vijf Europese steden, waaronder de Britse hoofdstad Londen, de metropoolregio Rotterdam Den Haag en het Franse Bordeaux. In een artikel dat op 31 juli vorig jaar is geschreven door Theo Blackwell, Chief Digital Officer van de gemeente Londen, is zijn stad druk bezig met het opzetten van een programma waarin de vervanging van circa 350.000 lantaarnpalen wordt geregeld. De Londense invulling van het Humble Lightpost-project moet – als het een en ander nog op schema ligt – inmiddels al in een ‘oriënterende inkoopfase’ verkeren. Hoe het met de andere participerende steden zit, is vooralsnog onbekend. Ook is het gissen naar het verdere verloop van het ambitieuze project als Groot-Brittannië later dit jaar uit de Europese Unie start.

Met advertenties!

In het oorspronkelijke Humble Lightpost-plan heeft de Europese Unie een ideaalbeeld van de slimme lantaarnpaal geschetst. Het zou – dankzij LED-verlichting-  niet alleen aanzienlijk energiezuiniger zijn, maar ‘t moet ook nog eens onderdak bieden aan ingebouwde snufjes. Zo kent het diverse antennes voor draadloze internetconnectiviteit (WiFi en GSM), is het te bedienen via een app en heeft het een keur aan sensoren ingebouwd. Daarnaast zou het tevens als oplaadstation voor elektrische auto’s moeten kunnen dienen. Volgens de EU-beleidsmedewerkers is het verder mogelijk om de paal als een mogelijke extra bron van inkomsten te gebruiken door middel van bijvoorbeeld advertenties die op schermen worden getoond. Anno 2019 is het nog niet duidelijk welke fabrikanten zich al op de productie van dergelijke slimme lantaarnpalen hebben gestort.

[Tekst loopt door onder de infographic.]

lamppost_2

Helaas: nog geen reacties

De redactie van IoTJournaal heeft bij de diverse (gemeentelijke en EU) betrokken instanties vragen uitstaan over de status van het Humble Lightpost-project. Zodra er reacties komen, houden wij u uiteraard op de hoogte. Tot die tijd is er nog altijd een infographic die door de EIP-SCC is vervaardigd.

EIP_HumbleLamppost_infographic_1