Open Source IoT Platform Overzicht

Open Source IoT-platform nodig? Wij hebben er een paar uitgezocht

by Redactie IoT Journaal19 september 2018

In veel Internet of Things-oplossingen zitten sensoren verwerkt die data uitwisselen met applicaties die veelal in de cloud te vinden zijn. Op papier ziet dat er simpel uit: apparaat A praat met software B. De praktijk kan echter wat weerbarstiger blijken. Bijvoorbeeld omdat er een grote diversiteit in het soort sensoren (of andere hardware) is, waardoor het niet eenvoudig is om voor al die apparaten de juiste communicatiemethode met de programmatuur in te regelen. In dat soort situaties is ‘middleware‘ een prima optie om te gebruiken.

Beschouw middleware als een soort tussenlaag die de communicatie met de ‘softwarematige achterban’ regelt. Vaak bevat de middleware ook nog extra functionaliteit, wat altijd mooi meegenomen is. IoT-middleware is inmiddels in zowel commerciële vorm als in open source-varianten te krijgen. Met die laatste zou een organisatie in theorie een zogenoemde ‘vendor lock-in‘ kunnen voorkomen; je bent niet meer gebonden aan één specifieke producent en diens specifieke software. IoTJournaal geeft u een beknopt (en geenszins compleet) overzicht van open source IoT-middleware. Voor wie geen idee heeft wat open source inhoudt, is even klikken op deze link wel handig.

Wensenlijstje

Wat moet IoT-middleware eigenlijk kunnen? Het onderstaande lijstje is eigenlijk een ‘ideaal wensenlijstje’, maar het kan u wat verder helpen bij de zoektocht naar de juiste middleware voor uw IoT-oplossing.

 • End-to-end IoT ontwikkeltoolkit
 • Hardware onafhankelijk en interopabiliteit tussen verschillende IoT-apparaten
 • Geen limiet op het aantal te beheren IoT-apparaten
 • Real-time monitoring van IoT-apparaten
 • ‘Over-the-air’ updatemogelijkheid van hardware-firmware
 • Configuratie en provisioning van IoT-apparaten op afstand
 • Dataverwerving van sensor- en telemetriedata
 • Monitoring op afstand van IoT-systemen
 • IoT-hardwarebeheer (op afstand)
 • Hardwareonafhankelijke messagingmogelijkheden
 • ‘Slimme’ meldingen bij gebeurtenissen/incidenten
 • Ondersteuning voor edge computing
 • Flexibiliteit voor het implementeren, integreren en beveiligen van IoT-hardware
 • Ondersteuning voor zowel private, public als hybride cloudomgevingen
 • Een architectuur gebaseerd op microservices
 • Open integratie interfaces
 • end-to-end data security
 • Hoge beschikbaarheid zonder een ‘single point of failure’.
 • Secure user identity management
 • Mogelijkheid om ‘klein’ te beginnen en moeiteloos op te schalen
KAA Enterprise

Van de open source IoT middleware varianten die wij hier laten zien, oogt KAA Enterprise uit de Oekraïne misschien wel het meest professioneel. Er zit inmiddels een heuse organisatie van 100 medewerkers achter die de ‘gratis’ software aan de man/vrouw probeert te brengen. Met als verdienmodel het verkopen van additionele zaken zoals softwarecomponenten, advies en/of implementatiehulp.

DeviceHive

Het DeviceHive-platform is een puur open source initiatief, zonder bemoeienis van een commerciële onderneming die geld wil verdienen aan de implementatie of ondersteuning.

Zetta

Eerlijk gezegd, hebben wij onze twijfels bij de levensvatbaarheid van het open source platform Zetta. De homepage van de bijbehorende website is bereikbaar, maar doorklikken naar onderdelen zoals de community achter het API-platform levert een ‘deze site is onbereikbaar’-melding op. Wellicht is het een tijdelijk euvel?

DSA

DSA is vergelijkbaar met DeviceHive in de zin dat er geen commerciële partijen bij het open source IoT-platform betrokken zijn. Puur een initiatief van enthousiast ontwikkelaars, met een nadruk op interoperabiliteit en de integratie van allerhande soorten data.

ThingsBoard

ThingsBoard is nog zo’n volledig open source platform voor IoT-oplossingen. Ook hier treft u onderdelen zoals het beheer van IoT-apparaten aan. Wat ‘t specialer maakt, is de mogelijkheid om IoT-oplossingen (en -data) in visueel aantrekkelijke ‘dashboards’ te gieten, bedoeld voor bijvoorbeeld niet-technische medewerkers.

Thinger.io

Bij het van origine Spaanse Thinger IoT-platform is er weliswaar sprake van een open source karakter, maar er zit een keurig verdienmodel achter. Met andere woorden: de instap is gratis (tot twee gekoppelde IoT-apparaten en vier dashboards), maar daarna gaat de teller lopen bij dit cloudinitiatief. De duurste optie behelst onder andere geen limieten op aantallen apparaten en completere ondersteuning bij vragen of klachten. Dat kost u dan wel 199 euro per maand.

WSO2

Hekkensluiter WSO2 is een open source IoT-platform dat verder gaat dan ‘alleen maar’ Internet of Things-oplossingen. Het stelt organisaties in staat de digitale transformatie door te maken. Toe maar. Althans, dat zegt het gelijknamige bedrijf dat door middel van additionele componenten en dienstverlening een boterham probeert te verdienen aan ‘t platform. Het goede nieuws voor degenen die het willen uitproberen: dat kan. Gedurende vijftien dagen kunt u vrijuit uw gang gaan zonder dat er een factuur komt.