Global IoT networks

Operators kondigen wereldwijde roamingafspraken in Europa en VS aan voor LTE-M

by Redactie IoT Journaal7 juni 2019

Vier operators hebben aangekondigd dat zij onderling roamingafspraken hebben afgesloten voor hun respectievelijke LTE-M IoT-netwerken. Het gaat om AT&T (Verenigde Staten), KPN (Nederland),  Orange (Frankrijk) en Swisscom (Zwitserland). Met name gebruikers van zogenoemde ‘mobiele Intenet of Things-toepassingen’ (zoals containers met sensoren en GPS-zenders) profiteren hiervan. De roamingafspraken waren al wat langer geleden afgesloten, maar nu hebben de betrokken partijen het ook officieel wereldkundig gemaakt.

Gebruikers van mobiele telefoons kijken er niet van op: zonder problemen bellen en internetten in het buitenland. Dat ‘roaming’ is echter niet vanzelfsprekend als het gaat om IoT-dataverkeer. KHet betekent dat de weg vrij is voor grensoverschrijdend IoT-dataverkeer. De roamingafspraken tussen de vier operators spitsen zich toe op twee werelddelen: Europa en de Verenigde Staten. Het zou gaan om België, Frankrijk, Nederland, Polen, Slowakije, Spanje en Zwitserland. Via AT&T komen daar de Verenigde Staten en Mexico bij. In een officiële toelichting op de aankondiging laat Carolien Nijhuis, directeur IoT bij KPN, weten dat ‘de introductie van LTE-M veel nieuwe mogelijkheden creërt voor onze partners, klanten en prospects’. “Roaming met LTE-M is één van de meest gevraagde functionaliteiten van onze klanten in de markt. We zijn erg blij dat we nu in staat zijn om deze behoefte te kunnen vervullen en daarmee voor onze klanten het internationale IoT-potentieel kunnen ontsluiten.”

LoRa en Sigfox

Bij andere IoT-netwerkinfrastructuren wordt al wat langer met roaming gewerkt. Zo heeft KPN heeft in februari 2018 samen met zijn Franse branchegenoot Orange ‘met succes’ een roaming proef uitgevoerd. Tijdens het proefproject werd data vanaf het Nederlandse LoRa-netwerk van KPN uitgewisseld met de Franse LoRa-infrastructuur van Orange. En vice versa. Actility, een Franse aanbieder van IoT-connectiviteitsoplossingen, diende daarbij als ‘intermediair’. De Franse IoT-operator Sigfox biedt eveneens – sinds medio 2017 – de nodige roamingfunctionaliteit op zijn netwerk en dat van licentiehouders in het buitenland.

Actueel mondiaal overzicht IoT-netwerken

De GSMA, de mondiale branchevereniging voor partijen actief op het gebied van mobiele telecommunicatie, heeft op zijn site een redelijk actueel overzicht van de diverse actieve LTE-M en NB-IoT-netwerken in de wereld. Daarop is te zien dat NB-IoT vooralsnog de grootste geografische dekking heeft. GSMA geeft geen overzicht van andere, IoT-specifieke, netwerkinfrastructuren, zoals LoRa en Sigfox. De Franse operator Sigfox heeft op zijn beurt wel weer een overzicht van zijn actieve netwerken.

[GSMA-overzicht van LTE-M en NB-IoT netwerken, scroll naar beneden voor het Sigfox-overzicht.]

LTE-M kaart

[Mondiaal overzicht van de actieve Sigfox-netwerken, bron: Sigfox.]

Sigfox kaart