Telefooncentrale

‘Operators missen omzetkansen in IoT’

by Redactie IoT Journaal13 juni 2017

Op IoTJournaal hebben wij er al vaker over geschreven: operators kunnen in potentie meer en grotere omzetstromen uit The Internet of Things halen. En dat komt hen goed uit ook, aangezien er steeds minder geld wordt verdiend met hun traditionele telefonie-activiteiten. Maar hoe kunnen operators maximaal financieel profiteren van IoT?

Het Amerikaanse management adviesbureau Bain & Company heeft, op basis van eigen onderzoek en andere bronnen, in kaart proberen te brengen waar ‘Het Grote IoT-Geld’ te vinden is. De belangrijkste conclusie? Netwerkinfrastructuur, het traditionele speelveld van operators, zal in 2020 slechts 20 procent van de totale IoT-bestedingen voor zijn rekening nemen. Als operators niet uitkijken, dan voltrekt zich straks weer hetzelfde dat zij hebben gezien met de opkomst van internet. In de eerste instantie verdienen zij goed aan het dataverkeer, maar het echte geld wordt al een behoorlijk aantal jaren verdiend door partijen als Google en Facebook.

Datacenters en analytics

Operators doen er dan ook verstandig aan om de aandacht te richten op aanvullende diensten en producten. Zoals datacenter- en analytics-diensten. Die zijn over drie jaar goed voor maar liefst 40 procent van de IoT-bestedingen. Dat stelt veel operators overigens wel voor de nodige uitdagingen, aangezien zij de noodzakelijke kennis, mensen en producten niet van oudsher in huis hebben. Overnames lijken dan de meest voor de hand liggende manier om relatief snel een goede positie in de markt voor datacenters en analytics te verwerven. Al is het wel een kostbare manier.

Bain Operators IoT 1

Het is mooi dat er zulke omzetkansen schuilen buiten de netwerkinfrastructuur om. Alleen mogen operators dan ook stevig investeren in marketing: zij worden niet of nauwelijks gezien als partijen die iets anders dan netwerktoegang kunnen bieden.

Bain Operators  IoT

Markten en sectoren

Volgens Bain is het niet alleen verstandig voor operators om voorbij de netwerkinfrastructuur te kijken als mogelijke bron van IoT-inkomsten. Het kan ook geen kwaad om de pijlen te richten op specifieke markten en sectoren. Zoals de retail, financiële dienstverlening en industrie. Over het algemeen is de zakelijke markt het meest interessant: daar zit namelijk de bulk én de grootste groei van de bestedingen.

Bain Operators  IoT