Digital Transformation IoT

‘Organisaties passen IoT toe in succesvolle Digitale Transformatie’

door Redactie IoT Journaal7 september 2018

Organisaties en leveranciers zijn volop bezig met het vraagstuk van digitale transformatie met centrale vragen als: ‘hoe kies je de juiste technologie voor de digitalisering van processen’ en ‘hoe meet ik het succes van een dergelijk project’. Het goede nieuws is dat organisaties in toenemende mate technologische keuzes durven te maken, zoals de toepassing van Internet of Things. En daar ook resultaat van zien, onder andere door verhoogde klanttevredenheid. Dat valt op te maken uit het onderzoeksrapport ‘State of Digital Business Transformation 2018’ van het Amerikaanse onderzoeksconcern IDG. De management summary is uiteraard gratis te downloaden via IoTJournaal (10 pagina’s, 444 Kb, PDF).

Een kleine waarschuwing vooraf: het onderzoeksrapport ‘State of Digital Business Transformation 2018’ is louter op Amerikaanse respondenten gebaseerd (682 stuks om precies te zijn). De ondervraagden hebben gemeen dat hun organisatie op zijn minst denkt aan of reeds bezig is met digitale transformatie. Volgens IDG is het onderzoek uitgevoerd onder een brede populatie als het gaat om de branches: van high tech (16 procent) tot maakindustrie (12 procent), financiële dienstverlening (12 procent), overheid (10 procent), retail (6 procent) en onderwijs (8 procent). Dat dan weer wel.

Staat ‘t al op het netvlies?

Laten we eerst eens beginnen met de vraag of organisaties het principe ‘Digital First’ al op ‘t netvlies hebben staan. Het antwoord is bemoedigend: maar liefst 89  procent van de respondenten zegt dat hun organisatie een dergelijke strategie al heeft omarmd of van plan is om dat te doen. Uitgesplitst naar branches, valt op dat ‘zakelijke dienstverlening’, ‘financiële dienstverlening’ en ‘gezondheidszorg‘ absolute koplopers zijn. Bij de overheid  mag er echter nog wel een tandje bij worden gezet.

Ditigale transformatie branches 2018

Welke technologie?

Ook interessant om te weten: welke technologieën worden er met name gebruikt om tot de felbegeerde digitalisering van processen en diensten? Kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, in goed Engels), Machine Learning en Internet of Things staan behoorlijk bovenaan in het rijtje.

Technologie digitale transformatie IoT

En, brengt ‘t nog wat op?

Een nogal ingrijpend traject als digitale transformatie begin je niet omdat het zo leuk of trendy is. Het moet een positief resultaat hebben, bijvoorbeeld een stijging van de omzet of een hogere klanttevredenheid (zoals bij de overheid). Het aardige is dat de ondervraagden zeggen dat alle toegepaste technologieën een daadwerkelijke ‘boost’ geven aan de financiële resultaten. Met koplopers als Big Data analytics, mobiele technologieën en cloud computing (zowel private als public). Internet of Things scoort overigens ook niet onaardig.

Digitale transformatie IoT technologie omzet

 

 

 

twittergoogle_pluslinkedinmailtwittergoogle_pluslinkedinmail