AI IoT

Rapport: Europese organisaties halen nog te weinig uit combi AI en IoT

by Redactie IoT Journaal31 augustus 2020

Meer flexibiliteit in de bedrijfsvoering, verdere automatisering van processen en een hogere klanttevredenheid: dat zijn de drie voornaamste redenen voor organisaties in Europa om de combinatie van Artificial Intelligence en IoT (‘AIoT’) in toepassingen te gebruiken. Dat is althans wat het Amerikaanse marktonderzoeksbureau IDC concludeert in een recent rapport. Het document (‘Analytics by Design: Demonstrating the Value of IoT’) is gratis te downloaden via IoT Journaal (17 pagina’s, 676 Kb, PDF).

IDC heeft voor zijn jongste (door de Amerikaanse softwaremaker SAS gesponsorde) onderzoek 604 topmanagers in Europa bevraagd. Het algemene beeld dat uit die gesprekken naar voren komt? Europese organisaties zijn al volop bezig met IoT-applicaties, maar hebben de nodige moeite om echte waarde te halen uit de berg data die dergelijke toepassingen genereren. Dat lukt slechts een klein deel van hen, aldus IDC. Waar dat aan ligt? Volgens de marktonderzoeker zijn daar zeven belangrijke redenen voor:

  • Een groot gebrek aan kennis en vaardigheden op het gebied van data science  en data analytics binnen de organisatie.
  • Onvoldoende inzicht in de zogenoemde ‘data life cycle’ en de verschillende stadia daarvan (verzamelen, beheer, ontdekken en implementatie van diverse datamodellen).
  • Beperkte mate van creativiteit als het gaat om ‘t bedenken van mogelijke scenario’s voor het gebruiken van data als basis voor bedrijfsuitdagingen.
  • Onvoldoende kennis over de verschillende stappen die essentieel zijn voor een goede datastrategie.
  • Databeveiliging en privacy worden nog steeds niet als onderdelen meegenomen in het ontwerpen en bouwen van een AIoT-toepassing.
  • Het lukt ‘gewone’ medewerkers binnen de organisatie nog in onvoldoende mate om duidelijke Key Performance Indicators te definiëren op het gebied van AIoT.
  • Organisaties beschikken veelal nog niet over de juiste technologie architectuur en technologische middelen om de waarde van AIoT-toepassingen te maximaliseren.
Goede praktijkvoorbeelden

Het is overigens niet helemaal doffe ellende bij Europese organisaties die AIoT-toepassingen gebruiken, stelt IDC in zijn rapport vast. Het bureau laat aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden zien hoe het ook kan. Zoals bij bij olie- en gasgigant Royal Dutch Shell en een gezondheidsinstelling in het Britse Manchester.