Rapport: Markt IoT-platformen blijft als kool groeien

by Redactie IoT Journaal14 juni 2021

Organisaties, van klein tot groot, gaan de komende vijf jaar volop gebruikmaken van IoT-platformen, zoals Amazon Web Services en Microsoft Azure. Volgens het Duitse, in Internet of Things-gespecialiseerde, marktonderzoeksbureau IoT Analytics zal de markt van IoT-platformen tot 2026 jaarlijks met meer dan 30 procent groeien. Het bureau doet die voorspelling zijn jongste rapport ‘IoT Platforms Market Report 2021-2026‘ (adviesverkoopprijs 5.000 Amerikaanse dollars).

Traditiegetrouw, kijken marktanalisten vooruit met hun voorspellingen over zaken als marktgroei. IoT Analytics heeft echter – bij wijze van uitzondering – nu ook eens de blik naar achteren gewend. Het bureau heeft zijn voorspellingen uit 2015 over de verwachte groei van de markt voor IoT-platformen tot 2020 uit de archiefkast gepakt en vergeleken met de daadwerkelijke cijfers. De conclusie? De analisten zaten er aardig naast: in plaats van de voorspelde 1,3 miljard dollar werden er in 2020 wereldwijd door organisaties voor een slordige 5 miljard aan de diverse diensten van IoT-platformen besteed. Om het een en ander in perspectief te zetten: in 2015 bleef de teller op 300 miljoen dollar steken.

IoT-Platforms-Market-Size-2015-Forecast-vs-2020-Actuals

Port of Rotterdam

In 2015 waren met name middelgrote organisaties met IoT-applicaties aan het experimenteren, waarbij er gebruik werd gemaakt van IoT-platformen. In 2020 is te zien dat ook de grote concerns ‘over’ zijn. Van de Amerikaanse retailketen Walmart tot de Duitse autofabrikant Volkswagen en de Nederlandse Port of Rotterdam: alle hebben inmiddels grootschalige IoT-projecten achter de kiezen, waarbij een IoT-platform als basis is gebruikt.

Worlds-Biggest-Corporations-Are-Using-IoT-Platforms

Benieuwd geworden naar de vooruitzichten van de markt voor IoT-platformen tot en met 2026? Matthew Wopata, principal analyst bij IoT Analytics en de schrijver van het IoT Platforms Market Report 2021-2026 doet in een kort interview (4:43 minuten) uit de doeken wat de belangrijkste conclusies van zijn rapport zijn.