Deutsche Telekom 5G

Rechtszaken zetten Duitse 5G-frequentieveiling op losse schroeven

by Redactie IoT Journaal2 januari 2019

De Duitse overheid moet inbinden als het gaat om de voorwaarden van zijn aanstaande frequentieveiling. Dat is tenminste wat Deutsche Telekom, de grootste operator in het land, wil. Het bedrijf heeft die eis, net voor de jaarwisseling, neergelegd bij een Duitse rechtbank. Dat meldt het gezaghebbende Duitse dagblad Die Welt. De operator sluit zich met deze actie aan bij twee concurrenten (Vodafone en Telefónica) die de overheid al eerder in 2018 voor de rechter hebben gesleept. Daarmee lijkt de frequentieveiling (van belang voor de uitrol van de snelle 5G-standaard voor draadloze data- en spraakcommunicatie) op losse schroeven te staan.

De gemeenschappelijke klacht van de drie operators die in Duitsland een eigen draadloze netwerkinfrastructuur uitbaten? De voorwaarden die de overheid aan het gunnen van frequenties verbindt, zijn te beperkend. Zo is er een uitrolverplichting voor bestaande partijen die een 5G-frequentie bemachtigen. Daarin staat onder andere dat zij in 2022 nagenoeg landelijke 5G-dekking (98 procent van de Duitse bevolking) moeten hebben bereikt. Volgens de operators is dat echter technisch niet mogelijk met het frequentiespectrum dat via de veiling beschikbaar komt. De eventuele nieuwkomers komen er overigens genadiger vanaf: die mogen in 2022 een dekking van 50 procent hebben bereik. Deutsche Telekom heeft eerder in 2018  laten weten dat het streeft naar een dekking van 99,3 procent (met een gegarandeerde downloadsnelheid van 1 Gbps) dekking van zijn 5G-netwerk in 2025.  De overheid legt tevens een minimale snelheid van 100 Mbps via de 5G-netwerken op. Die verplichting geldt ook voor de snelwegen en de belangrijkste rijkswegen in het land. Die laatste voorwaarde moet de komst van zelfrijdende voertuigen faciliteren.

Ook MVNO’s kunnen bieden

De grootste doorn in het oog van zowel Deutsche Telekom (waarin de Duitse overheid een belang van 31,9 procent heeft), Telefónica en Vodafone is echter het feit dat de Duitse overheid deelname aan de frequentieveiling open heeft gesteld voor zogenoemde Mobile Virtual Network Operators (MVNO’s). Dat zijn bedrijven die niet over een eigen draadloze netwerkinfrastructuur beschikken. Zij kopen capaciteit in van de operators die wel over dergelijke infrastructuur beschikken. Volgens Deutsche Telekom, Telefónica en Vodafone maakt de overheid met die bepaling dat het voor hen bijzonder onaantrekkelijk wordt om grote investeringen te plegen in de aanleg van 5G-netwerkinfrastructuur. “Wij hebben van het begin af aan gezegd dat de voorwaarden van de veiling onrealistisch zijn en voor rechtsongelijkheid zorgen”, stelt een Deutsche Telekom-woordvoerder in het bericht van Die Welt. Wie aan de frequentieveiling in Duitsland wil deelnemen, moet dat voor 25 januari aanstaande kenbaar maken. Naar verwachting, wordt de veiling ‘in het voorjaar’ van 2019 gehouden.