Rotterdam Smart City

Rotterdammers krijgen ‘smart grid’

by Redactie IoT Journaal7 april 2017

Vandaag start de aanleg van een slim elektriciteitsnetwerk in Rotterdam. Het ‘smart grid‘ komt tot stand door een samenwerking tussen de gemeente, de Nederlandse startup Lyv Smart Living, Siemens, Omnetric (een joint venture van Accenture en Siemens) en netbeheerder Stedin.

Het slimme elektriciteitsnetwerk wordt het eerst uitgerold in de wijken Merwe-Vierhavens (de voormalige fruithavens), waar zo’n 20.000 aansluitingen moeten komen. Het uiteindelijke doel is om uit te breiden naar andere Rotterdamse wijken en de regio rond de stad. Volgens Lyv Smart Living moet daarbij onder andere ‘een koppeling worden gemaakt tussen in de wijk opgewekte zonne-energie en in de regio gegenereerde windenergie en verbruik’. Ook zouden elektrische boilers worden verwarmd ; in relatie tot het aanbod van duurzame energie, waarbij er geen verlies van comfort voor de gebruiker mag optreden’.

Lagere energierekening

“Door middel van het slim inzetten van verzamelde data hebben zowel consument als energiebedrijf en netbeheerder profijt van de nieuwe mogelijkheden. Het besparen van energie, voorkomen van overbelasting op het elektriciteitsnet en een lagere energierekening voor de gebruiker zijn de belangrijkste voordelen”, aldus een officieel persbericht.