Saab Factory Sweden IIoT

SAP: “Zonder IIoT kunnen fabrikanten niet concurreren”

by Redactie IoT Journaal29 januari 2018

Bedrijven die geen industrie 4.0-technologie en -filosofie (ook bekend als ‘Industrial Internet of Things‘) toepassen in hun fabrieken, zullen straks niet in staat zijn om te concurreren met hun collega’s die IIoT wel omarmen. Dat geldt zowel voor ondernemingen die voor de zakelijke als de particuliere afnemer produceren. Althans, die voorspelling doet SAP, de Duitse maker van Enterprise Resource Planning-software, in een recent rapport over industrie 4.0. Het document (17 pagina’s, 1,5 Mb, PDF) is gratis te downloaden via IoTJournaal.

Softwaremaker SAP ziet verschillende voordelen voor het toepassen van IIoT-oplossingen door bedrijven in de industriële sector. Allereerst biedt het mogelijkheden om bestaande processen te optimaliseren, denk aan ‘t voorspellen van onderhoud van machines. Daarnaast zijn er de kansen die IIoT biedt als het gaat om alle spelers in de toelever- en distributieketen (‘supply chain’) naadloos op elkaar te laten aansluiten. Verder kan een fabrikant met behulp van IIoT buiten zijn ‘comfort zone’ treden door bijvoorbeeld gepersonaliseerde producten zonder tussenkomst van wederverkopers of distributeurs aan de afnemers te slijten. En ten slotte is er de mogelijkheid om – dankzij de inzet van industrie 4.0-technologie – nieuwe verdienmodellen toe te passen. Voor dat laatste moet je denken aan de levering van additionele diensten in plaats van producten of het verbeteren van de bestaande dienstverlening. Een mooi voorbeeld van dat laatste is liftenfabrikant Kone. Die maakt gebruik van IoT voor zijn 24/7 Connected Service. Kort gezegd kunnen liften (en binnenkort ook roltrappen) worden verbonden met de cloud. De lift wordt op deze manier continu gemonitord. De data wordt vergeleken met data van onze verbonden liften over de hele wereld. Mocht er een afwijking gedetecteerd worden, dan worden die direct naar de monteur gestuurd. Werkzaamheden naar aanleiding van de gedetecteerde afwijking worden uitgevoerd tijdens de eerstvolgende onderhoudsbeurt. Hebben de afwijkingen een hoge urgentie en kunnen ze in de nabije toekomst problemen gaan veroorzaken, dan wordt direct een monteur gestuurd.

Voorbij industrie 4.0

In zijn rapport kijkt SAP ook nog even wat verder dan industrie 4.0. De softwareproducent ziet in de volgende fasen (5.0?) van de IIoT-toepassing ongekende kansen voor de industriële sector. Van ‘intelligente producten’ tot innovatie die samen met klanten wordt bedacht. Kijk zelf maar:

SAP Industry 4