Dublin Airport slimme vuilnisbakken IoT

Slimme vuilnisbakken zorgen voor kostenbesparing op Iers vliegveld

by Redactie IoT Journaal18 januari 2017

De inzet van The Internet of Things-technologie gecombineerd met slimme algoritmes heeft op het Ierse vliegveld Dublin Airport (2016: 28 miljoen passagiers) hogere efficiency opgeleverd voor de vuilophaaldienst. En daarmee is er ook de nodige kostenbesparing gerealiseerd. Dat heeft daa, het Ierse overheidsbedrijf verantwoordelijk voor twee vliegvelden in Ierland (Dublin en Cork), laten weten.

De Ierse vuiloptimalisatieslag (goed woord voor Scrabble, overigens) is verwezenlijkt met behulp van een ‘data driven waste management’-oplossing van het Zuid-Koreaanse  Ecube Labs. Om het wat concreter te maken: Ecube Labs heeft 300 ‘Clean CAP‘-sensoren geleverd die door daa  gemonteerd zijn in de verschillende vuilnisbakken voor passagiers op Dublin Airport. De sensoren geven aan wanneer een vuilnisbak vol raakt, waarop er met behulp van algoritmes de optimale ophaalroute wordt berekend. De software is ook in staat om voorspellingen te doen als het gaat om welke vuilnisbakken het snelst vol raken en welke het langzaamst.

Ook goed voor de vergroening

Daa heeft niet bekendgemaakt hoe groot de kostenbesparing door de efficiëntere vuilophaal is. Wel laat het bedrijf weten dat de oude situatie aanmerkelijk is verbeterd. Waar eerst vier maal per dag 480 vuilnisbakken werden leeggehaald, volstaat nu het één maal per dag 80 vuilnisbakken leeghalen. De inzet van IoT levert daa verder nog voordelen op als het gaat om de vergroening van het Dublinse vliegveld: de sensoren geven namelijk ook door wat voor vuil er in de bakken wordt gegooid. Hierdoor is precies bij te houden hoeveel en welk afval kan worden gerecycled.

De Zuid-Koreaanse sensorleverancier Ecube Labs heeft in een keurige animatie de werking van zijn ‘waste management’-oplossing weten te vatten. Videootje!