Sony CXM1501GR

Sony breidt eigen IoT-netwerk uit met speciale chip

by Redactie IoT Journaal31 mei 2019

Elektronica- en entertainmentgigant Sony heeft eind september 2018 ‘met stille trom’ een zelfontwikkeld IoT-netwerk in zijn Japanse thuismarkt geïntroduceerd. Het netwerk, ‘ELTRES‘ gedoopt, maakt gebruik van de 920 MHz-frequentie en is van het type ‘Low Power Wide Area’ (LPWA). Sony heeft nu een een IoT-chip het licht laten zien die speciaal bedoeld is voor de eigen ElTRES-netwerkarchitectuur. De CXM1501GR-chip bevat sensoren (GPS/GNSS) voor locatie- en tijdsbepaling plus een zender die de vergaarde data via de 920 MHz-frequentie verstuurt.

Volgens Sony heeft de CXM1501GR een zendbereik van zo’n 60 mijl (circa 96,5 kilometer). De fabrikant stelt verder dat het zonder problemen in drukke (lees: met veel radioverkeer) stedelijke omgevingen kan worden gebruikt. Ook zou de chip geen problemen hebben met het functioneren in snelbewegende objecten (100 KM/H), zoals fietsen en auto’s. Sony ziet voor de combinatie van zijn chip en zijn netwerk gebruiksmogelijkheden voor bedrijven die bijvoorbeeld huurauto’s of deelfietsen exploiteren. Vooralsnog is het ELTRES-netwerk alleen in Japan uitgerold. Sony heeft tot dusver geen plannen bekendgemaakt om het ook in andere landen te implementeren.

[Tekst loopt door onder de afbeelding.]

Sony ELTRES IoT Netwerk

Kyocera

Sony is niet de enige fabrikant die zich in Japan op IoT heeft gestort. Het Japanse concern Kyocera, in Nederland met name bekend van zijn documentoplossingen, is sinds de lente van 2017 druk bezig om in zijn thuismarkt een landelijk dekkend IoT-netwerk aan te leggen. Het bedrijf maakt daarbij gebruik van de Franse Sigfox-netwerkarchitectuur voor draadloze IoT-datacommunicatie. Kyocera heeft nu laten weten dat het in 2020 een Sigfox-dekking van 99 procent in Japan wil kunnen aanbieden.

Softbank

De landelijke IoT-netwerkinfrastructuur behelst onder meer het opstellen van ruim 600 Sigfox-hubs verspreid over 38 Japanse steden, aldus Kyocera. Het concern zegt goed op weg te zijn om het doel van een 99 procents-dekking in 2020 te bereiken. Kyocera heeft voor de Sigfox-netwerkarchitectuur gekozen vanwege het relatief lage stroomverbruik en de eveneens relatief lage prijs van de benodigde Sigfox-hardware. Dat laatste moet ook doorklinken in de abonnementsprijs die Kyocera vraagt voor zijn IoT-netwerk: 100 yen per aansluiting per jaar (circa 0,77 euro).  Naast Kyocera is ook het high tech concern Softbank met IoT-netwerken en -dienstverlening aan de slag in Japan. Softbank zet daarbij in op andere netwerkstandaarden, zoals NB-IoT en LoRa.