Portretfoto Mona Keijzer, staatssecretaris Economische Zaken en

Staatssecretaris Keijzer belooft IoT-keurmerk voor consumentenproducten

by Redactie IoT Journaal8 oktober 2018

Staatssecretaris Mona Keijzer (ministerie van Economische Zaken en Klimaat) spoort de Europese Commissie aan om tot een keurmerk te komen voor Internet of Things-producten voor consumenten. Dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. Keijzer had begin maart 2018 het parlement al een soortgelijke belofte gedaan.

De jongste toezegging van staatssecretaris Keijzer staat in een brief ‘Consumentenagenda: houvast bij voortdurende verandering’ (te downloaden via IoTJournaal.nl, 9 pagina’s, 237 Kb, PDF). Zij schetst in het schrijven diverse manieren om tot een grotere consumentenbescherming te komen als het gaat om IoT-producten. Naast een ‘keurmerk’, ziet de bewindsvrouw ook een rol voor ‘samenwerkingsverbanden, zoals de Abuse Information Exchange’. Dat laatste zou volgens haar ‘een rol kunnen spelen om gebruikers van besmette IoT-apparaten te bereiken zodat besmettingen kunnen worden opgeschoond’. Verder blijft de Nederlandse regering in de onderhandelingen in Brussel aan op snelle vaststelling van de Cybersecurity Act (CSA) en een voortvarende ontwikkeling van een Europees raamwerk Beveiligingscertificering voor ICT-producten en –diensten (bijvoorbeeld clouddiensten).

‘Doeltreffende bescherming’

Staatssecretaris Keijzer: “Het uitgangspunt is wat mij betreft echter helder: consumenten moeten ook in een digitale economie doeltreffend beschermd worden. Dat betekent bijvoorbeeld dat software-updates niet de kernfunctionaliteiten van een apparaat mogen veranderen of essentiële functionaliteiten onbruikbaar mogen maken. Ook moeten consumenten duidelijk geïnformeerd worden over de ondersteuning die zij na aankoop mogen verwachten van de verkoper of een derde partij en moeten ze weten bij wie ze hun recht kunnen halen in geval van problemen.”