OpenAIS IoT

Standaardisatieclub ijvert voor ‘open standaard’ IoT-licht

door Redactie IoT Journaal5 juni 2018

Internet of Things-oplossingen kunnen het leven verlichten. Letterlijk dan. IoT wordt namelijk al langer toegepast in de verlichting van zowel woonhuizen, kantoren en andere bedrijfsgebouwen. Het probleem is echter dat zo’n beetje elke leverancier zijn eigen manier heeft om dat te bewerkstelligen. Niet handig als er bijvoorbeeld in één gebouw oplossingen van meerdere aanbieders worden toegepast. Vandaar dat een groepje fabrikanten een open standaard probeert te vestigen: OpenAIS.

Het is niet verwonderlijk dat grote lichtpartijen zoals Signify (het voormalige Philips Lighting) en Tridonic, chipmakers NXP en ARM, TNO en de Technische Universiteit Eindhoven deel uitmaken van het OpenAIS-consortium. Het is echter wel weer jammer dat het initiatief vooralsnog alleen Europa bestrijkt én dat andere grote leveranciers van ‘lichtoplossingen’ (zoals het Duitse Osram) ontbreken. Maar goed, het begin is er. Mede dankzij de nodige subsidie van de Europese Unie (in het kader van ‘t Horizon 2020-programma). Overigens is  er al een tijdje een ander consortium: The Digital Lighting Alliance, dat onder andere als doel heeft het vestigen van één standaard op het gebied van digitale lichtaansturing. Daarin zijn wat meer lichtfabrikanten vertegenwoordigd (onder andere Osram).

‘Dutch English’

Wat OpenAIS precies inhoudt en hoe ver men nou is met het vestigen van een open standaard voor IoT-lichtoplossingen? Dat vertelt de standaardisatieclub zelf het beste. In een filmpje met een keurige ‘Dutch English’ voice over. Videootje!

 

twittergoogle_pluslinkedinmailtwittergoogle_pluslinkedinmail