Cricket IoT

Startup brengt IoT naar het cricketveld

by Redactie IoT Journaal29 oktober 2018

Internet of Thingsoplossingen zijn prima geschikt om sporters een handje te helpen en de fans een nog betere ‘sportervaring’ te geven. Meestal denken wij in Nederland dan aan sporten zoals atletiek, voetballen en schaatsen. En niet zozeer aan bijvoorbeeld het Engelse cricket. En dat is precies wat startup uit India doet: IoT als hulpmiddel inzetten voor cricketers en de fanschare.

Achter de Indiase startup Spektacom zit een heuse sportheld: Anil Kumble, één van de meest bekende (oud-)cricketspelers uit dat land. Wat het weer niet zo vreemd maakt dat de man zijn eerste product speciaal bedacht voor de cricketsport. De Spektacom-oplossing bestaat uit hardware (een 5 gram wegende sensor die op de cricket bat wordt geplakt) plus een aparte IoT-gateway en een bijbehorend Artificial Intelligence-cloudplatform met data analytics software. Voor die drie laatste onderdelen tekent de Amerikaanse softwaremaker Microsoft met zijn Azure Sphere IoT-gateway en het Azure IoT-cloudplatform.

Ook andere sporten

Voor de cricketspelers moet Spektacom de nodige inzichten geven in hoe de bal wordt geslagen en hoe het ten slotte ook beter kan. De sportfans profiteren op hun beurt weer van de nagenoeg real time statistieken van hun favoriete spelers. Dat kan hetzij direct, via een aparte smartphone app, of ‘indirect’. In dat laatste geval maakt een cricketcommentator gebruik van de Spektacom-oplossing. Volgens Spektacom is cricket niet de enige sport waar het op mikt: het bedrijfje denkt ook andere, soortgelijke, sporten te kunnen bedienen. Benieuwd hoe ’t er allemaal in de praktijk uit ziet? Daar hebben we een keurig filmpje voor.