Big Data IoT

Succes boeken in IoT-projecten? Zorg voor waterdichte datastrategie

door Redactie IoT Journaal10 augustus 2018

Zullen we het maar zonder omwegen toegeven? Goed: niet alle IoT-projecten zijn succesvol. Daar kunnen verschillende in- en externe factoren debet aan zijn, net als bij andersoortige IT-projecten. Het kan liggen aan desinteresse bij het hogere management, bijvoorbeeld. Of de oorzaak ligt domweg bij een slechte combinatie van technologische hulpmiddelen en verkeerd ingeschatte businessdoelen. Of het falen is terug te voeren op een gebrekkig databeleid. Dat laatste is in ieder geval het idee van RedPixie, een Britse provider van IoT-clouddiensten en -software.

Om de RedPixie-theorie achter falende IoT-projecten oneerbiedig in twee simpele zinnen samen te vatten: organisaties vergissen zich in de hoeveelheid gegevens die IoT-projecten opleveren. En verzuipen daarom in bergen data waar zij nauwelijks soep van kunnen maken. Met alle gevolgen van dien. Wat is hier aan te doen? Volgens RedPixie draait het allemaal om een ‘waterdichte datastrategie’, met een paar belangrijke onderdelen:

– Opslag van data

Maak een zo goed mogelijke inschatting van de maximale hoeveelheid informatie die het IoT-project op kan gaan leveren. Gooi daar nog een ruime marge bovenop en ga vervolgens bepalen waar en hoe die data moet worden opgeslagen. Het ‘waar’ zal vermoedelijk een cloudprovider zijn. Tenzij u over eigen datacenters en een onuitputtelijk IT-budget beschikt. Het ‘hoe’ is ook belangrijk. Ga d’r allereerst vanuit dat niet alle data voor altijd moet worden bewaard. Niet alle informatie is immers even essentieel. Bepaal welke data van strategisch belang is (in een wat mooiere termen: zorg voor een data hiërarchie) Kijk daarna hoelang en voor wie die informatie beschikbaar moet zijn.

– Analyse van data

De analyse van IoT-data is minstens net zo belangrijk als de vraag waar en hoe de informatie een plekje moet krijgen. U kunt uiteraard zelf investeren in diverse softwarehulpjes om de gegevensberg real time te analyseren, maar wellicht is het  handiger om een beroep te doen op een derde (cloud)partij die een dergelijke investering al heeft gedaan. Zoals Amazon Web Services, Google, Microsoft of PTC.

– Visualiseer de data-inzichten

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Bekend spreekwoord dat nog steeds een waarheid als een koe is. Om de inzichten verkregen uit de IoT-data analyse inzichtelijk te maken, is het handig om ze te visualiseren. Er zijn diverse hulpmiddelen die zowel gestructureerde als ruwe data kunnen omtoveren in duidelijke grafieken en andere visuele vormen. Daarmee wordt het allemaal ook inzichtelijk voor de non-techneuten in de organisatie. Zoals het (top)management.

Update groei IoT-hardware

Waar hebben we ‘t eigenlijk over? Het is goed om eens wat zaken in perspectief zetten. Allereerst een update over de groei van het aantal IoT-apparaten. Zo’n drie jaar geleden waren wereldwijd circa 15,41 miljard op ‘t internet aangesloten devices. Dit jaar zijn het er 23,14 miljard. In 2025 stijgt dat aantal – naar verwachting – tot 75,44 miljard stuks. In termen van data, betekent het dat al die IoT-apparaten in 2025 een totaal van ruwweg 1,6 zettabyte data (1,6 miljard terabyte) genereren. Om  dat getal ook weer in perspectief te zetten: in 2016 werd er door mens én machine in totaal 1,6 zettabyte data gegenereerd.

Groei IoT devices tot 2025

IoT-adoptie in de UK

Nog één interessant weetje. Als we kijken naar de verschillende sectoren in Groot-Brittannië waar IoT-oplossingen worden geïmplementeerd, dan is over twee jaar de telecom veruit de grootste IoT-fan. Op afstand volgen dan de industrie en de nutsbedrijven. In totaal komt de IoT-adoptie – door alle sectoren heen – in het Verenigd Koninkrijk op 43 procent.

Adoptie IoT UK 2020

 

 

 

 

twittergoogle_pluslinkedinmailtwittergoogle_pluslinkedinmail