Norton Core IoT Security

Symantec claimt eerste beveiligingsoplossing voor ‘IoT-huishoudens’

by Paul4 januari 2017

ICT-beveiligingsexpert Symantec heeft – naar eigen zeggen – ’s werelds eerste security oplossing voor huishoudens met zowel domotica– als ‘gewone’ computersystemen ontwikkeld. Het Amerikaanse bedrijf introduceert via zijn submerk Norton de Norton Core, bestaande uit een speciale WiFi-router en een security-abonnement voor twintig reguliere pc’s, smartphones of tabletcomputers. Het aantal aan te sluiten IoT-apparaten is in dat abonnement niet aan een maximum gebonden.

De kern van de Symantec/Norton IoT-security oplossing is de apart vormgegeven Norton Core-router. Het apparaat ondersteunt de twee gangbare frequenties voor draadloze netwerkverbindingen (2,4 GHz en 5 GHz) en is ook in staat om een maximale doorvoersnelheid vann 2,5 Gbps af te leveren. Dat laatste is bedoeld voor het streamen van video in hoge resolutie (tot 4K) en het spelen van computer games. Daarnaast controleert de Norton Core alle netwerkpakketten (in- en uitgaand) op de aanwezigheid van ‘malware, virussen, spam en digitale inbraakpogingen’. Plat gezegd: het apparaat beschikt over een uitgebreide firewall.

Security Store

Wat de Norton Core een IoT-specifieke security oplossing maakt, is de aanwezigheid van een zogenoemde ‘Security Store’, een beheermodule waarmee de gebruiker IoT-apparaten zelf kan toevoegen aan het thuisnetwerk. Ook biedt de Security Store diverse beheerfuncties, zo belooft Symantec. ‘Belooft’ is hier bewust gebruikt: het apparaat is namelijk nog niet verkrijgbaar. In de Verenigde Staten moet het zo’n beetje deze week op de markt gaan komen. Amerikaanse domotica-aficionado’s kunnen echter alvast intekenen op een exemplaar (beschikbaar in twee kleuren: ‘Titanium Gold’ en ‘Granite Gray’). Dat komt hen dan op 199 dollar te staan. De reguliere adviesverkoopprijs bedraagt 279,99 dollar. Volgens de Nederlandse Symantec-vestiging moet de Norton Core ‘in de loop van 2017’ ook in Europa beschikbaar komen.

Zoals het een groot Amerikaans concern betaamt, heeft Symantec ook al een demonstratievideo van de Norton Core online gezet. Videootje!