T-Mobile IoT Netwerk

T-Mobile Nederland biedt ‘gratis’ IoT-connectiviteit aan

by Redactie IoT Journaal30 januari 2019

Kerst valt bij de Nederlandse vestiging van operator T-Mobile wel heel erg vroeg dit jaar: het deelt namelijk gratis IoT-connectiviteit uit. Het bedrijf bood al wat langer een starterspakket aan, waarbij er evenmin geld werd gevraagd. Dat was echter met name bedoeld voor kleinere organisaties die eens met Internet of Things wilden experimenteren. Het nieuwe gratis aanbod (het ‘Community pakket‘) kent echter, aldus de operator, geen maximaal aantal apparaten dat op het NB-IoT netwerk wordt aangesloten.

Het woord ‘gratis’ oefent een ongekende aantrekkingskracht uit op de gemiddelde Nederlander. Tegelijkertijd is er een gevleugde Amerikaans uitspraak die luidt: “There’s no such thing as a free lunch.” Bij de jongste aankondiging van T-Mobile lijkt die gratis lunch echter ook redelijk gratis te zijn, zonder verdere verplichtingen. Wel kent het Community pakket een aantal beperkingen. Zo moet de afnemer zelf al beschikken over IoT-hardware en simkaartjes. Ook is de ondersteuning geminimaliseerd: wie hulp zoekt, kan alleen bij het online forum van T-Mobile terecht. Verder wordt alleen het UDP-protocol voor snelle ‘databursts’ ondersteund.

Interview met Chief Commercial Officer Léon Toet

Eerder in 2018 sprak de redactie van IoTJournaal met Léon Toet, de Chief Commercial Officer van T-Mobile Nederland. Onderwerp van gesprek? Internet of Things en hoe de operator er munt zou gaan slaan. Dat blijft kennelijk actueel, zelfs met een nieuwe gratis instapabonnement voor grotere organisaties.