Zigbee Open IP standaard IoT

Techgiganten slaan handen in elkaar om open standaard voor het ‘slimme huis’

by Redactie IoT Journaal19 december 2019

Een kersvers  samenwerkingsverband van high tech-grootmachten wil ervoor gaan zorgen dat er een open standaard komt voor IoT-hardware bedoeld voor thuisgebruik. Naast giganten als Amazon, Apple en Google, is ook de non-profit organisatie Zigbee Alliance in het nieuwbakken clubje actief. Zigbee is één van de reeds bestaande open connectiviteitsstandaarden voor domotica-spullen. Naar verwachting komt de club (die door het leven gaat als ‘Project Connected Home over IP‘) in de loop van 2020 met de technische specificaties voor de nieuwe open connectiviteitsstandaard.

Er is al veel over geschreven (en geklaagd): de Internet of Things-markt kent (te)veel standaarden. Het gaat daarbij niet alleen over de veelheid aan open connectiviteitstandaarden, maar ook om fabrikantspecifieke protocollen. Dat maakt het voor ontwikkelaars en fabrikanten niet altijd even makkelijk om IoT-hardware van diverse makelij met elkaar te laten communiceren. Dat levert weer ergernis op voor de afnemers die er bijvoorbeeld achter komen dat hun slimme koelkast zich niet via hun slimme speaker laat bedienen. Project Connected Home over IP moet daar vanaf volgend jaar een eind aan gaan maken.

TCP-IP & beveiliging

Er is niet veel bekend over hoe de ‘universele open domotica-standaard’ eruit zal gaan zien. Wel is duidelijk dat Amazon, Apple en Google hun eigen IoT-oplossingen voor het slimme huis, zoals de verschillende slimme spraakassistenten, inbrengen en compatibel maken met de niuewe standaard. Ook zal het een en ander kunnen communiceren met andere reeds bestaande netwerkprotocollen, zoals TCP-IP. Verder krijgt het beveiligingsaspect de nodige aandacht bij het ontwerpen van de nieuwe standaard.

Van IKEA tot Signify

Naast het trio Amazon, Apple en Google, hebben ook andere fabrikanten zich bij het Project Connected Home over IP aangesloten. Het gaat om de Zweedse warenhuisketen IKEA, het Franse concern Legrand Group, chipmaker NXP, de Amerikaanse fabrikant Resideo, Samsung SmartThings, Schneider Electric, Signify (het voormalige Philips Lighting), Silicon Labs, Somfy en de Chinese fabrikant Wullian. Volgens de club zijn nieuwe leden meer dan welkom.