IoT netwerk

Techies only: IoT-netwerken vergeleken

by Redactie IoT Journaal8 december 2017

Organisaties die een IoT-toepassing willen uitrollen, kunnen last krijgen van keuzestress. Niet alleen wat betreft hardware en cloud platforms, maar ook als het gaat om de te gebruiken draadloze netwerkinfrastructuur. Om de keuze eenvoudiger te maken, hebben wij een overzichtelijke, zij het technisch georiënteerde, vergelijking van de verschillende standaarden klaar staan om gratis te downloaden (20 pagina’s, 2,84 Mb, PDF).

Inmiddels is er een flink aantal mogelijkheden voor de IoT-datacommunicatie. Van LoRa tot Sigfox, NB-IoT en LTE-M1, om er maar eens een paar te noemen.Het vervelende is echter dat bij Internet of Things-implementaties de keuze voor de netwerkinfrastructuur er eentje is die voor langere tijd wordt gemaakt. Als er ‘slechts’ een paar honderd IoT-apparaten worden gekoppeld, dan valt de schade nog wel mee als na verloop van tijd de keuze op een ander netwerktype valt. Anders wordt het als er duizenden of meer van die hardware is uitgerold. Dan kan het zomaar een kostbare zaak blijken.

Bezin eer ge begint

Potentiële keuzestress dus. Maar gloort hoop. Er is namelijk altijd wel iemand die tijd en moeite stopt in het maken van een vergelijking tussen de verschillende netwerkinfrastructuren. In dit geval is het de Amerikaanse IoT-speler Skyhook, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het locatie-aspect van IoT-hardware. Het heeft een keurige vergelijking gemaakt tussen de meest bekende (en ook een paar onbekendere) netwerksoorten, met een nadruk op de manier waarop zij de locaties van IoT-hardware hebben geregeld. Om welke netwerktypen het gaat? Komt ie: LoRa, NB-IoT, LTE-M1, Sigfox, Ingenu en Weightless. Zoals al gezegd, de whitepaper is via IoTJournaal gratis te downloaden. Een voorproefje? Kijk hieronder maar.

Location Network type IoT