Terug in de tijd: Marktonderzoek uit 2014 over IoT

by Paul8 november 2016

Soms is het goed om terug te gaan in de tijd. Zeker als het gaat om marktonderzoek. In 2014 kwam de onderzoekstak van de Amerikaans/Britse mediawebsite Business Insider met een rapport en bijbehorende voorspellingen over de markt voor The Internet of Things.

De belangrijkste conclusie van BI Intelligence twee jaar geleden: 2015 zou het jaar worden van de doorbraak van IoT. Achteraf gezien, lijkt het alsof het bureau zich een jaartje heeft vergist. Voor zover wij kunnen afleiden uit onze contacten met zowel leveranciers als (zakelijke) afnemers én de meest recente marktonderzoeken, is 2016 het jaar dat The Internet of Things meer tractie krijgt.

Waar ging het naar toe?

Een paar andere voorspellingen van BI Intelligence uit 2014:

  • IoT zal de grootste markt voor aan internet gekoppelde apparaten worden in 2019, tweemaal groter dan de gecombineerde markten voor smartphones, tablet computers, connected auto’s en wearables.
  • IoT zal in 2019 voor een slordige 1,7 biljoen dollar bijdragen aan de mondiale economie door de verkoop van hardware, software, allerhande diensten en het verhogen van bedrijfsefficiency.
  • In 2019 zullen er wereldwijd in totaal 6,7 miljard IoT-apparaten worden verkocht. Daarmee neemt de hardware slechts een bescheiden deel (8 procent om precies te zijn) van de totale IoT-gerelateerde omzet in beslag. Het gros van de bewuste inkomstenstroom komt voor rekening van partijen die software produceren of operators die IoT-connecties aanbieden.
  • Grootzakelijke organisaties nemen vooralsnog een groot deel van de IoT-bestedingen (op hardwaregebied) voor hun rekening: 46 procent. In 2019 worden zij echter overvleugeld door de overheden die wereldwijd meer IoT-apparaten gaan aanschaffen.
  • De belangrijkste voordelen van IoT zullen in de praktijk het verhogen van de (bedrijfs)efficiency en het verlagen van kosten zijn. Daarbij kan het vraagstuk van IoT-beveiliging echter voor een aardige drempel in de brede acceptatie van The Internet of Things bij zowel bedrijven, overheid en burgers/consumenten zorgen.
  • Standaardisatie is een bittere noodzaak om de markt voor The Internet of Things een steile groeicurve te laten doormaken. Er zijn (te)veel standaarden die met elkaar concurreren, waardoor kwesties als interoperabiliteit heikele punten kunnen blijken.

the-internet-of-things-will-be-the-worlds-most-massive-device-market-and-save-companies-billions-of-dollars