Energie IoT

Thaise energieleverancier neemt belang in aanbieder IoT-connectiviteit

by Redactie IoT Journaal21 november 2019

Internet of Things heeft de afgelopen jaren een aardige opmars gemaakt. Inmiddels is IoT in een of andere vorm in veel huishoudens of bedrijven te vinden. De technologie biedt ook de mogelijkheid om nieuwe verdienmodellen te verkennen of andere markten te betreden. Dat heeft Ratch Group Plc, een onafhankelijke energieleverancier met het hoofdkantoor in Thailand, eveneens opgemerkt. Het bedrijf breidt zijn afzetmarkt en verdienmodel uit door het nemen van een aanmerkelijk belang in landgenoot Things on Net, de exclusieve Sigfox-operator in het land.

Ratch Group Plc neemt een belang van 35 procent in Things on Net, dat de IoT-specifieke mobiele netwerkinfrastructuur volgens de Sigfox-standaard in Thailand exploiteert. Met de investering is circa 5,37 miljoen euro gemoeid. De Sigfox-standaard is een privaat initiatief van een gelijknamig Frans bedrijf. Per land wordt door Sigfox één operator aangewezen die de exclusieve rechten krijgt om de netwerkinfrastructuur uit te rollen en te exploiteren. Op dit moment zijn er wereldwijd ruim 50 Sigfox-operators actief. Things on Net heeft eerder laten weten dat het streeft om in 2020 een dekking van circa 70 procent in Thailand te hebben. Omgerekend zou dat betekenen dat zo’n 85 procent van de Thaise bevolking via het Sigfox-netwerk zou worden bereikt.

‘Aanjager digitale economie’

Het klinkt wellicht als een ‘ver van mijn bed show’, maar de stap van de Thaise Ratch Group laat zien dat Internet of Things een grote aantrekkingskracht uitoefent buiten de traditionele marktsegmenten van organisaties. Volgens Ratch is de investering met name bedoeld om het concern op langere termijn zijn groeidoelstellingen te kunnen halen. “Wij zien IoT als een technologie die van fundamenteel belang is als aanjager van de digitale economie. Voor ons betekent IoT een duidelijke kans, onder andere door de grote vraag in de industriële sector naar IoT-toepassingen waarmee zaken als efficiency en supply management zijn te verbeteren”, aldus Kijja Srpathangkura, CEO van het concern.