Shell Pernis IIoT 5G KPN

‘The state of Industry 4.0’: Zo profiteert de industrie van IoT

by Redactie IoT Journaal2 mei 2019

De maaksector is wereldwijd volop bezig met de implementatie van Industrial Internet of Things-oplossingen, ook bekend als IIoT of Industry 4.0. De grotere industriële ondernemingen passen IIoT met name toe voor de optimalisatie van zowel de interne processen als die in hun toeleveringsketen. Tegelijkertijd wordt er ook gekeken naar de mogelijkheden om middels IIoT-oplossingen nieuwe omzetstromen te genereren. Dat blijkt uit de meest recente ‘State of the Industrial Internet of Things’-rapportage van de Amerikaanse softwaremaker PTC. Het document is gratis te downloaden via IoTJournaal (7 pagina’s, 812 Kb, PDF).

De mondiale klantenkring van PTC vormt de basis voor de periodieke rapportages. Het bedrijf bevraagt hen (zo’n 30.000 bedrijven) zo nu en dan over het gebruik van IIoT-oplossingen, wat het hen oplevert en wat de toekomstplannen zijn op IIoT-gebied. De jongste versie van het State of the Industrial Internet of Things’-rapport laat zien dat de grootgebruikers van Industry 4.0-oplossingen zijn te vinden bij bedrijven die industriële producten maken. Bij ondernemingen in de sectoren automotive en retail is de IIoT-penetratie relatief gezien laag.

[Tekst loopt door onder de grafiek.]

PTC IIoT 2018

Welke IIoT-toepassingen?

Onder de PTC-klantenkring wordt IIoT veelal gebruikt voor het op afstand in de gaten houden van productieprocessen, aldus het onderzoek. Op de tweede plaats staat het beheren van middelen, gevolgd door IIoT-oplossingen voor voorspellend onderhoud.

[Tekst loopt door onder de grafiek.]

PTC IIoT 2018

IIoT: Wie schiet er iets mee op?

PTC heeft zijn klanten ook gevraagd naar wie (of welke afdeling van het bedrijf) er in de praktijk het meest baat heeft bij de geïmplementeerde IIoT-toepassingen. De afdeling ‘Service’ blijkt er het meest van te profiteren, op enige afstand gevolgd door ‘Operations’. De (eind)gebruiker komt er wat magertjes vanaf, zo blijkt uit de antwoorden.

PTC IIoT 2018